Nadcházející noc ve znamení Radka Dvořáka

26. 10. 2010, 21:55 » Češi v NHL - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Radek Dvořák to je pojem! Alespoň to platí v zámoří a zejména na Floridě. Český útočník nikdy nechtěl opustit Pantery. A pokud by tým nepotřeboval tak nutně brankáře, možná že by nikdy tým neopustil. A proč je dnešní noc pro Radka Dvořáka tak významná? Již jsme něco nakousli v našem článku preview o utkání Panterů, ale nyní se na danou skutečnost podíváme blíže.

Dvořák byl draftován Pantery v roce 1995 a stal se součástí týmu, který došel až do finále Stanley Cupu. V týmu strávil celých pět sezón a následně byl poslán během sezóny 1999-2000 poslán do týmu New York Rangers. Florida v té době měla problémy s brankářem. Ztratila svého brankáře Trevora Kidda kvůli zranění ramene. A protože generální manažer Floridy, Bryan Murray, chtěl přivést do týmu veterána, Mike Vernona, musel něco obětovat. Obětí se stal Dvořák.

Ačkoli strávil celých sedm let mimo organizaci zvanou Florida Panthers, nikdy na ně nedal dopustit. A tak když poté generální manažer Jacques Martin zavolal a dal volnému hráči (v létě 2007) nabídku, Dvořák ji hned využil a vrátil se zpět „domů“. Následně v roce 2009 Dvořák podepsal další dvouletou smlouvu.

Dnes v noci v Torontu vyrovná hranici Olliho Jokinena, když odehraje 567. zápas jako Panter. Následně bude Dvořák pouhých sedm zápasů od toho, aby překonal dosavadního leadera v této statistice, Robérta Švehlu, který hrál za Floridu v období 1994-2002. Přesně v ten den, co se mu to podaří, se zapíše do dějin týmových statistik na první místo.

Mimo Floridy a Rangers hrál Dvořák také za Edmonton a St. Louis. A v roce 2006 pomohl Oilers až do finále Stanley Cupu, kde tým podlehl Carolině Hurricanes.

„Devět let, správně? Ten čas ale letí,“ řekl Dvořák. „Samozřejmě jednou bylo lépe, jindy zase hůře, ale v této sezóně to prozatím jde. Když jsem byl poprvé trejdován, řekl jsem si, dobře, mohl bych se vrátit. První měsíce poté, co jsem tým opustil, jsem chtěl opravdu zpátky. A pak to přišlo.“

Ze současných hráčů týmu Floridy je pouze Dvořák ten, co zažil s Pantery boje o Stanley Cup.

„Když jsme se dostali do play off, bylo to něco neuvěřitelného,“ řekl Dvořák s úsměvem na tváři. „Fanoušci, ta pozornost. Hráli jsme dobrý hokej a bylo to velké. Toho samého docílíme příští rok. Bylo to něco speciálního. Něco, co se nezapomíná. V tomhle městě se lidi dokáží zbláznit do hokeje. Bylo to nejlepší město během play off. Mám to tu rád a dodává mi to tu hodně energie.“

Radek Dvořák je více, než jenom historie Panterského hokeje. Zdá se, jako by letos znovu obživl. V šesti zápasech nastřílel tři góly a dělí se o první místo v klubu mezi „kanonýry“.

Navíc dva z těchto gólu byly vítězné a to proti Flames a Islanders. Za poslední tři sezóny s Panthers zaznamenal Dvořák pouze pět vítězných trefve 224 zápasech.

„Je to naprostý profesionál,“ řekl trenér Pete DeBoer. „Je jako Bryan McCabe, miluje tuto hru a vždy přijde na kluziště s úsměvem na tváři. Po těch mnoho let, které strávil v lize, ví, jaká je jeho role. Stále patří mezi nejlepší hráče třetích lajn v celé lize. Chodí na oslabení a střílí důležité góly.“

Nám nezbývá než Radkovi popřát, ať svoje „jubileum“ dobře oslaví, například výhrou a ať můžeme co nevidět psát, že je služebně nejstarším Panterem všech dob!