Hvězdný centr Jets si řekl o výměnu, kam povedou jeho kroky?

09. 06. 2023, 18:00 » Analýzy - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Z 3.místa jej draftoval Columbus v roce 2016. Poté změnil působiště, když se stal součástí výměny s Patrikem Lainem a Jackem Roslovicem. Stačily tři sezóny a už cítí, že je čas na změnu. Kam povedou další kroky Pierre-Luca Duboise?

Dubois v posledních dnech oznámil vedení Winnipegu, že neprodlouží kontrakt v současném angažmá. K tomu všemu vyslovil přání, že by chtěl být vyměněn. Stříbrný medailista ze světového šampionátu 2022 ihned vzbudil rozruch v kancelářích konkurence.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Quebecu platí za produktivního borce, který má i skvělou defenzivní stránku. Urostlý centr si v letošní sezóně vytvořil bodový rekord, v 73 zápasech si připsal 63 kanadských bodů za 27 branek a 36 gólových nahrávek. Dubois patří k nové generaci kanadského hokeje, vedenou především Connorem McDavidem.

S odchodem Duboise by Winnipeg spíše prodělal. Draftovali Patrika Laineho, kterého vyměnili právě za kanadského centra. Laine k tomu všemu si o výměnu řekl sám, a ukázal, že v kabině Jets to asi nejideálnější nebude. Kam by ale mohly vést kroky PLD?

MTLMontreal Canadiens


Nejvážnější zájemce má být Montreal, který je údajně i preferovanou destinací pro samotného hráče. Montreal stále staví mladé mužstvo, které by co nejdříve chtělo zopakovat finále Stanley Cupu z roku 2021. Družina vedená Martinem St.Louisem má na pozici centra Nicka Suzukiho, Kirbyho Dacha nebo Christiana Dvoraka. Jméno Dvoraka se nejvíce skloňuje s možnou výměnou za Duboise.

COLColorado Avalanche


Dalším vážným zájemcem mají být stále poslední vítězové Stanley Cupu. Colorado díky absenci kapitána Gabriela Landeskoga ušetří 7 milionů dolarů pod stropem. Momentálně mají polštář něco okolo 13 milionů. Nicméně Joe Sakic bude muset řešit jiné problémy, momentálně má podepsané oba brankáře, 5 obránců a stejný počet útočníků. Na smlouvu čeká mimo jiné J.T. Compher nebo Bowen Byram. I proto je pravděpodobnější, že Dubois v Coloradu neskončí.

BOSBoston Bruins


Spekuluje se také o Bostonu. Patrice Bergeron a David Krejčí stojí před těžkým hokejovým rozhodnutím. Ukončit kariéru? Nebo přidat ještě jednu a opět zabojovat o Stanley Cup? Pokud by došlo k první možnosti, tak by boj o Duboise dával smysl. Jenže jestli duo zkušených centrů zvolí variantu B, tak by na Duboise nezbylo nejspíš místo pod platovým stropem. Sedmatřicetiletým centrům totiž vypršely stávající smlouvy, ve hře je i podpis za minimální kontrakt, který by činil 750 tisíc dolarů.

DETDetroit Red Wings


Posledním zájemcem by mohli být zástupci Detroitu. Steve Yzerman by rád přivedl druhého centra k Dylanu Larkinovi. Andrew Copp zatím bodové předpoklady nenaplňuje, to samé se dá říct o Robby Fabbrim. Red Wings stále prochází dlouhou přestavbou, na jejímž konci by měl být Stanley Cup. Příchod PLD by mohl znamenat vznik hvězdného dua centrů, podobně jako slavná dvojice Yzerman – Fedorov.

Hokejoví insideři navíc přišli se zprávou, že Pierre-Luc Dubois plánuje podepsat za 9 milionů dolarů na sezónu, čímž se výrazně sníží počet zájemců o jeho služby. I přesto platí, že největším favoritem na zisk kanadského centra je Montreal.

Kde bude Dubois nastupovat v nové sezóně?