Zadina jde do risku. Čeho se vzdal kvůli kontraktu se Sharks?

11. 07. 2023, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Šestka draftu z roku 2018 na sebe strhla v posledních dnech velkou pozornost. Oznámil své přání v podobě odchodu z Detroitu, chce restart a hlavně ukázat, že byl z šesté pozice tasen zaslouženě. Čeho se ale Filip Zadina vzdal pro svůj restart?

Všichni si pamatujeme, jakou radost dělal českým fanouškům svými výkony na juniorském šampionátu v roce 2018. Stal se lídrem, jedním z výrazných mužů reprezentace, spolu s Martinem Nečasem, Filipem Chytilem nebo Martinem Kautem se zasloužili o postup do semifinále po dlouhých 13 letech. V medailových bojích sice přišly tvrdé facky od zámořských výběrů, ale Zadina svůj individuální cíl splnil.

Po dobré sezóně v Halifaxu podtrhl své kvality i na přelomu let 2017 a 2018 ve Vancouveru. Češi se o něj mohli opřít, skauti žasli. Experti měli jasno, Zadina patří do elitní pětky, v klidu může atakovat i nejlepší trojku. I přes pachuť v podobě nepopulárního čtvrtého místa si mohl talentovaný křídelník odnést cenu v podobě All-Star týmu. Pro připomenutí, společnost v nejlepší šestici mu dělali i dva exkluzivní obránci. Rasmus Dahlin a Cale Makar.

Přišel draft 2018, rodák z Pardubic se oproti předpokladům lehce propadnul. Z šestky si to zamířil na pódium, kde se mohl těšit na první fotku v dresu slavných Red Wings. V Detroitu žasli, vždyť poslední předpoklady hovořili dokonce o třetím místu v podobě Montrealu. Další vsuvka, ten rok šli před Zadinou jen Rasmus Dahlin, Andrei Svechnikov, Jesperi Kotkaniemi, Brady Tkachuk a Barrett Hayton.

První rok probíhal dle klasických pravidel, pokud nejste generační talent. A tak nadějný prospekt strávil většinu v dresu rezervy – v Grand Rapids. V průběhu sezóny přiletěl posílit českou juniorku na další turnaj, jenže v pěti zápasech zaznamenal pouhý bod a kritika se na něj valila ze všech stran. Šestý nejlepší mladík draftu, měl to být lídr, tahoun. I takové úvahy se míchaly v médiích.

Tehdy devatenáctiletý útočník musel vše hodit za hlavu a chystat se na plnohodnotnou sezónu v NHL. V dresu trápícího se Detroitu měl šanci na vyniknutí, nakonec z toho bylo rozdělení času mezi farmu a první tým. Premiérový rok zakončil s 15 body na kontě. Následující sezónu naboural covid, Zadina se vydal za svým otcem do Třince, kde bodově řádil. Sedmnáct zápasů, šestnáct bodů. K tomu mu dorazila i zlatá medaile, Oceláři se stali totiž mistrem české extraligy.

Bodové maximum nakonec vyšplhalo na 24 kanadských bodů za sezónu. To bylo bohužel málo. A tak po loňské promaroděné sezóně přišla otázka. Má cenu pokračovat? Nebo zkusit restart? Steve Yzerman se snažil najít odpověď sám, do médií hlásil, že Zadinu chce udržet a že stále věří v jeho průlom, který by mohl přijít na podzim. Odchovanec pardubického hokeje to vyřešil po svém. Nakonec zažádal o umístění na waiver s účelem rozvázání smlouvy.

SIGNED 🖊️

The #SJSharks have signed forward Filip Zadina to a one-year contract.

San Jose Sharks (@SanJoseSharks) July 10, 2023


Jako by se chtěl postavit na vlastní nohy, ukázat, že nebyl chybou na draftu. Teď přišel podpis v podobě jednoleté smlouvy se San Jose. Zadina především ukázal, že peníze nejsou jeho prioritou. Vzdal se totiž přibližně 4,5 milionů dolarů, které by včetně bonusů získal v Detroitu. Místo toho jej čeká skromnějších 1,1 milionů.

Nečeká jej jen výplata, ale i bič, který si upletl na sebe. Dlouho jsme u českého nebo slovenského hokejisty neviděli takovou touhu ukázat, co ve vás je. Filip Zadina nechtěl být trápícím se hráčem, s dobrým výdělkem v Detroitu. Nechce hrát druhé housle. Chce si vybojovat respekt a uznání hokejové veřejnosti, chce ukázat i Detroitu, že ač to nevyšlo, tak ze šestého místa vzali skvělého hokejistu.

Český reprezentant si vybral vhodný klub na restart, Sharks se potácí ve spodních patrech tabulky, na play-off to dlouho nevypadá. V klubu navíc najde českou podporu v podobě Tomáše Hertla a Radima Šimka. Šikovný levák tak dobrovolně vstoupil do Survivoru, kde může získat, ale zároveň si zavřít dveře do NHL.

Jednomu z nejšikovnějších českých hokejistů posledních let lze v těchto krocích jen fandit a přát mu to nejlepší. Věříme, že jméno Filip Zadina bude brzo patřit k více než průměru ligy.