NHL jedná s NHLPA o startu hráčů na OH 2026

20. 07. 2023, 22:00 » Novinky - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vše začalo Naganem, neboli turnajem století. Celá Česká republika ví, jak turnaj dopadl. Všichni známe střelce, většina kompletní sestavu a lidé, kteří turnaj prožívali u televizních obrazovek si živě pamatují, co zrovna dělali u zlatého gólu Petra Svobody. Od úspěchu uplynulo letos 25 let. NHL pak pouštěla své hráče až do roku 2014. Od té doby se čeká…

Jen si vezměte globální akce jako MS ve fotbale, MS v Rugby, světový šampionát basketbalistů, a podobně. Všechny sporty mají akci, kde se střetávají ti nejlepší hráči proti sobě v barvách reprezentačních celků. A to je to, co hokeji již devět let chybí.

Samozřejmě je tu i druhá strana mince. Díky absenci těch nejlepších mají Němci své stříbro, a že mohli být mnohem blíž. Loni Slovensko prožilo svojí hokejovou pohádku, když bralo bronz po vítězství nad Švédskem. Medaile se k bratrům dostala po neúspěchu ve Vancouveru. Kde silná slovenská generace sváděla úžasné boje proti nejlepším týmům světa a nebyla daleko, aby si vynutila prodloužení v semifinále s Kanadou.

Slováci pak zápas o bronz musí mít v živé paměti dodnes. Družina vedená již zesnulým lídrem Palem Demitrou. „Chlapci“ vedli po dvou třetinách 3:1 a vše nasvědčovalo tomu, že si tým posílený jmény jako Chára, Kopecký, Višňovský, Hossa nebo Gáborík dojde pro historickou medaili. V poslední periodě přišel nevídaný kolaps a Slovenští museli kousat těžkou porážku 3:5.

NHL poté odmítla posílat hráče na olympiády do Pchjongčchangu a Pekingu. Tím připravila hokej o turnaj, kde se utkávají ti nejlepší s nejlepšími. Následovaly jednání IIHF s NHL, které chtěly najít shodu v programu.

When you realize the NHL & NHLPA are working on getting into the 2026 Olympics. pic.twitter.com/zLoJeMbxQS

— Spittin' Chiclets (@spittinchiclets) July 20, 2023


Někteří hráči se absencí na OH v Pekingu cítili dotčeni. Původní plán totiž naznačoval, že by se elitní hokejisté mohli představit po absenci v Jižní Koreji. „Podraz“ od ligy tehdy těžce kousal například Brad Marchand, pro kterého to měla být jedna z posledních šancí, aby si zahrál za kanadskou reprezentaci pod pěti kruhy.

Teď dle zámořských zpráv začaly jednání mezi hráčskou asociací a samotným vedením NHL. Ze strany hráčů převládá názor, že chtějí na tři týdny zastavit ligu, aby mohli startovat na olympijských hrách. Pomyslný míček je teď na straně vedení v čele s Garym Bettmanem.

NHL totiž o moc nejde, z celé akce může nejvíce profitovat IIHF, která se snaží zlepšit vazby, co se týče účastí nejlepších hráčů na akcích. Příští rok by tak do Česka na MS mohly přijet velmi zvučná jména, záleží na vývoji sezóny, díky kterému se odhalí seznam potenciálních účastníků u zámořských týmů.