"Byl jsem překvapen," vrací se k buyoutu Ekman-Larsson

22. 10. 2023, 16:00 » Informace z klubů - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jeden z přestupů, který v létě čekal málokdo. Když jej v červnu vykoupil Vancouver, nečekal to ani on sám. Dvojnásobný mistr světa a majitel olympijského stříbra ze Soči se vrátil k letnímu přesunu, který si pro něj Canucks připravili. Rodák z Karlskrony dnes řádí v dresu Floridy, kam se přesunul z pozice volného hráče.

Šestka draftu 2009 a jeden z nejzkušenějších obránců ligy. Oliver Ekman-Larsson se do Vancouveru přesunul v rámci výměny, která proběhla v červnu 2021. Spolu s Conorem Garlandem se stěhovali za tři hráče, kteří buď ukončili kariéru nebo hrají mimo NHL. Jedná se o Antoine Roussela, Jaye Beagleho a Louiho Erikssona. K tomu bylo přihozeno trio picků, přičemž jeden z nich Kojoti využili na Dylana Guenthera.

Ekman-Larsson se stal hráčem Vancouveru již s platnou osmiletou smlouvou, kterou coby hráč Arizony podepsal. Roční gáže se vyšplhala na 8,25 milionů dolarů. Vše však nešlo podle představ vedení Canucks. V barvách kanadského celku zapsal 133 startů, s bilancí 51 kanadských bodů. Měl být největší posilou k rozvíjejícímu se Quinnu Hughesovi, ale funkcionáři Kosatek to viděli jinak.

16.6.2023 byl po přibližně dvou letech vykoupen. Nutno říct, že o tom do posledních chvil nevěděl samotný švédský bek. "Byl jsem překvapený," sdělil pro The Athletic. "Měli jsme výstupní rozhovory, a tam mi nikdo nic o mém konci neřekl." Zároveň dodal, že jej konec ve Vancouveru i docela zasáhl.

"Miluju to město, rád jsem bydlel ve Vancouveru. Ano, přiznávám, že jsme měli těžké roky, ale nemyslím si, že bych byl jediný, kdo hrál pod své možnosti. Zklamalo mě to," prohlásil dvojnásobný účastník All-Star Game. Své působení u Canucks hodnotil takto: "Byly tu momenty, kdy jsme byli nahoře a jindy zase dole. Nedařilo se celému týmu, proběhlo i hodně změn. Nebylo to jednoduché, ale já osobně nemůžu říct jedinou špatnou věc proti celé organizaci. Je to součást byznysu. Jen jste zklamaný, když to přijde a nejste na to připraven."

Nutno dodat, že se Ekman-Larsson potýkal i s řadou zranění v barvách Canucks. I přesto se nepovedlo postoupit do play-off, což vyústilo v jeho konec. Zároveň i přiznal, proč si ze všech nabídek vybral právě Floridu: "Sledoval jsem jejich cestu minulý rok, kdy se jim povedlo postoupit do finále Stanley Cupu. Mají tam spoustu dobrých hráčů a já chci vyhrávat. Taky jsem slyšel spoustu chvály od hráčů, co tam působili. Tudíž jsem měl jasno."

Momentálně zastává pozici prvního beka v hierarchii Cats, a to z důvodu zranění klíčových mužů Ekblada a Montoura. Zároveň však bojuje i o svojí budoucnost. Florida s ním podepsala roční smlouvu na 2,5 milionu dolarů, což by jej mohlo motivovat k výkonům, které předváděl v dresu Arizony.