Alexander Salák v boji s Emerym neuspěl

04. 10. 2011, 07:00 » Novinky - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jestřábi dlouho nevěděli, kdo bude v sezóně 2011/2012 nastupovat jako brankář číslo dvě. Rozhodovalo se mezi českým gólmanem Alexandrem Salákem a Rayem Emerym z Kanady. Bohužel, pro zastánce rodáka ze Strakonic, se šestadvacátým hráčem na soupisce Chicaga stal Ray Emery. Tento devětadvacetiletý gólman bude od příští sezóny zastávat roli druhého brankáře. Záda bude krýt Coreymu Crawfordovi.

Vedení Blackhawks tak rozhodlo dnes, kdy s bývalým náhradníkem Dominika Haška podepsalo roční kontrakt ve výši 600 tisíc USD. "Byli jsme v pozici, ve které jsme se museli rozhodnout mezi dvěma brankáři, kteří na nás dělali dojem celý přípravný kemp," řekl GM Scott Bowman. "Tím, že je Salák i Emery v naší organizaci, jsme silnější jak na krátko, tak i na delší dobu."

Alexander Salák byl k Hawks vyměněn z Floridy v průběhu minulé sezóny společně s Michaelem Frolíkem. V květnu, kdy s Chicagem podepsal smlouvu, se počítalo s tím, že je bývalý brankář Färjestadu jasná dvojka. Pozváním Emeryho na tréninkový kemp se Salákovi o něco více znepříjemnil život, protože o pozici na chicagské střídačce musel bojovat.

Kvůli tomu se letošní vítěz švédské Elitserien odebral do zámoří již v polovině srpna, aby se mohl na brankářský souboj Emery-Salák řádně připravit. Během přípravných zápasů se Čechovi statisticky dařilo lépe. O to více je podivující, že vedení celku z Illinois vsadilo na Emeryho, který pustil průměrně 4,58 gólu na zápas oproti 1,94 gólu Alexandera. I v procentuální úspěšnosti zákroků byl lepší: Salák 92,9 %, Emery 81,3%.

Chicago vsadilo na zkušenosti - Salák, který míří do nižší AHL, si v NHL zahrál pouze dvě utkání, Emery 173. "Do týmu přinesu konkrétní věci," řekl o sobě brankářský veterán. "Přináším zkušenosti. Věřím, že vědí co se dá ode mne očekávat, a také věřím, že se v průběhu celého roku budu neustále zlepšovat."