První lajna Ducks se po čtyřech zápasech konečně probudila

17. 10. 2011, 07:00 » Review - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Program zámořské NHL na dnešní noc byl jednoduchý: zápas domácího Anaheimu proti St. Louis. Na tento zápas se určitě vyplatilo přivstát. Mohli jsme vidět celkem šest gólů, úctyhodné zákroky brankářů z obou týmů a konečné prosazení se úderného útoku Getzlaf-Perry-Ryan, který Anaheimu zajistil třetí výhru v řadě. V dnešním utkání rozhodovaly především začátky třetin, v nichž padly nejdůležitější branky. Více se dozvíte v podrobnějším popisu níže.

ANA ANAHEIM - STL ST LOUIS 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)

První gól jediného zámořského utkání na sebe nenechal dlouho čekat. Ve druhé minutě, přesně v době, kdy se z trestné lavice vracel Bluesman Nikita Nikitin, poslal do vedení svůj tým střelou z dorážky Bobby Ryan. Čtyřiadvacetiletý Američan si připsal svůj první bod sezóny 2011/2012. První třetina byla ještě vyrovnaná, St. Louis přestřílelo Anaheim jedenáct ku deseti.

Kačeři vstupovali do druhého dějství nejen se zaslouženým jednogólovým náskokem, ale i s větším klidem. To se potvrdilo i dvěmi rychlými šancemi, které naštěstí pro hosty zlikvidoval skvělý Halák v bráně. U slovenského brankáře se na chvíli zastavíme, protože ještě před utkáním nebylo jasné, zda bude hájit bránu St. Louis on, nebo jeho spoluhráč Brian Elliott. Kouč Davis Payne zvolil šestadvacetiletého Slováka a svého rozhodnutí určitě litovat nemusel, protože Jaroslav Halák svůj tým podržel a nebýt jeho, Bluesmani mohli z Kalifornie odjíždět s ještě větším výpraskem.

V šesté minutě druhé třetiny se prosadili i St. Louis Blues. O vyrovnávací gól se postaral třiadvacetiletý Patrik Berglund, který mířil z pravého rohu a díky zakrytému výhledu brankáře Jonase Hillera, se hosté mohli radovat ze stavu 1:1. Na konci třetiny měla mladá obrana Blues co dělat, aby nerozhodný stav udržela. Ducks z druhého dějství nakonec vyšli gólově naprázdno.

Třetí periodu Kačeři zahájili při početní převaze, kterou si odnášeli ještě z konce druhé třetiny. Ducks vyvíjeli neskutečný nápor, který se ve druhé minutě třetí třetiny také projevil. Tvrdou střelou od modré, vyslanou Francois Beaucheminem, se kalifornský celek dostal do vedení 2:1. V této části utkání hře absolutně dominovali domácí. Dokonce zvýšili i náskok střelou z krásného protiútoku Coreyho Perryho, jenž skončila za Halákovými zády. Předtím, než byl gól uznán, se hlavní rozhodčí po telefonu poradil se svým kolegou u videa, zda-li puk přešel brankovou čáru celým objemem. Jako poslední hráč Kačerů se v dnešním zápase v čase 46:24 podruhé prosadil Bobby Ryan.

Blues v desáté minutě poslední třetiny ještě přidali gól Alexandera Steena, který snížil stav na končených 4:2. Minutu a půl před koncem utkání byl Halák odvolán z brány, ale ani tohle nepomohlo a utkání skončilo v základní hrací době.

"Odehráli jsme slušných 40 minut. Potom, ve třetí třetině, jsme ubránili přesilovku a nešťastnou dorážkou jsme inkasovali," řekl brankář Jaraslav Halák po odehraném utkání. "Ducks převzali vedení a přidali ještě dva góly. Bylo příliš pozdě na to, abychom začali znovu hrát. Musíme se z toho poučit."

"Znovu ukázal, proč minuly ročník vstřelil 50 gólů. Pořád cloní před bránou a vypadá, jako by pokaždé věděl, kam si jít pro puk. Nemyslím si, že mu záleží na trofejích, je to týmový hráč," zmínil se o spoluhráči Corey Perrym anaheimský brankář Jonas Hiller.

Perličky:
* V nové sezóně se konečně prosadila anaheimská top lajna: Ryan Getzlaf (0+2), Bobby Ryan (2+1) a Corey Perry (1+0), poprvé se prosadil i Teemu Selänne (0+1).
* St. Louis přestřílelo Anaheim 30:23.
* Anaheim se dnešní výhrou posunul na čtvrté místo Západní konference, Blues setrvávají na jedenáctém .
* Centr Blues Andy McDonald zmeškal druhý zápas v ředě, kvůli otřesu mozku.

Statistické review zápasu najdete ZDE.