V Chicagu byly odhaleny sochy dvou hokejových legend

24. 10. 2011, 18:20 » Perličky - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Socha slavného basketbalisty Michaela Jordana už má před halou United Center stálou společnost. Stan Mikita a Bobby Hull byli v sobotu večer odměněni za přínos Blackhawks během jejich dlouholeté kariéry, a to v podobě dvou bronzových soch, jež tyto dva veterány zobrazují. Slavnostní odhalení se konalo před sobotním utkáním domácích Blackhawks s Coloradem Avalanche. Přítomny byly obě legendy za doprovodu svých rodin, přátel a hojného počtu fanoušků.

"Je to krásná noc," řekl po odhalení Hull, který za celou svou kariéru třikrát převzal Hart Memorial Trophy, dvakrát Art Ross Trophy a jednu Lady Byng Memorial Trophy. "Jediné, co mohu říct je, že tohle je nejlepší večer v mém životě. Je to pro nás obrovská pocta."

Vytvoření těchto soch dostali na starost manželé Omri Amrany a Julia Rotbratt Amrany. Chicago už předběžně vědělo, co se dá očekávat od tohoto páru, protože právě oni zhotovovali podobiznu basketbalové legendy. "Julia mi několikrát volala s nějakými otázkami. Ptala se mě na různé maličkosti, kterých by si lidé ani nevšimli. Na příklad na moje vázání bruslí," řekl Mikita.

"Nikdy jsem nebyl označován za pohledného, ale od teď se budu nazývat krásným," řekl při pohledu na svoji sochu držitel čtyř Art Ross Trophy, dvou Hart Memorial Trophy a jedné Lady Byng Memorial Trophy Stan Mikita.

Vytvoření tohoto díla nebylo prvním přívětivým gestem, které se dvoum veteránům dostalo: první dres, vyřazený Blackhawks, byl právě Mikitův, druhý Hullův.

Hull a Mikita svůj největší úspěch zaznamenali v roce 1961, kdy společně se svými spoluhráči vyhráli vytoužený Stanley Cup. Tato trofej do Chicaga znovu zavítala až o devětačtyřicet let později.