MS 2012: Základní informace o turnaji a změna systému

08. 01. 2012, 19:00 » Novinky - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tento rok se bude hrát 76. Mistrovství světa v ledním hokeji. Pořadatelské země jsou letos dvě - Švédsko a Finsko. O pořadatelství bylo rozhodnuto již 8. května 2009 na kongresu Mezinárodní hokejové federace v Bernu. O uspořádání se hlásilo více zemí. Byli jimi Finsko/Švédsko, Bělorusko, Česká republika a Maďarsko. Nejvíce hlasů a tedy i vítězství si vybojovali severské země (70 hlasů). Druzí byli Bělorusové (20 hlasů) a na třetím a čtvrtém místě se shondě umístila Česká republika a Maďarsko (3 hlasy).

Mistrovství světa se bude konat od 4. května do 20. května 2012! Městy, ve kterých se bude hrát, jsou Helsinky a Stockholm. Budou použity následující arény - Hartwall Arena (Finsko) a Globe Arena (Švédsko).

Herní systém

Světový šampionát bude letos průlomový a to díky novému hracímu systému, jež se tak mění poprvé od roku 2000. Mistrovství bude hrát 16 týmů a tentokrát se začne ve dvou skupinách, ve kterých bude vždy po osmi týmech. Výhodou zcela jistě bude, že se týmy ve skupině setkají a budou hrát každý s každým. Každá skupina "vyšle" do čtvrtfinále, tedy takové play off, nejlepší čtveřici týmů. Čtvrtfinále se bude hrát v rámci skupin. Až od semifinále se budou týmy ze skupin křížit. Pro týmy na pátých až osmých místech ve skupinách turnaj skončí. Týmy z osmých míst automaticky sestoupí do 1. divize. Tato změna systému bude mít za následek zvýšení počtu zápasů z 56 na 64. Na květnovém (2011) kongresu IIHF v Bratislavě se projednával návrh na změnu hracího systému divize 1 a dalších nižších turnajů, který byl schválen. Horizontální dělení skupin divizí se mění na vertikální, tj. např. skupina A divize 1 je vyšší soutěž než skupina B divize 1, atd.

Ve skupině A (Helsinky) budou hrát Finsko, Kanada, USA, Švýcarsko, Slovensko, Bělorusko, Francie a Kazachstán. Slovensko odehráje první utkání hned 4. května od 15:15 SEČ proti Kanadě.

Ve skupině B (Stockholm) se střetnou týmy Ruska, Švédska, České republiky, Německa, Norska, Lotyšska, Dánska a Itálie. Zde by bylo velkým překvapením, pokud by Česká republika nepostoupila nejhůře ze třetího místa. První zápas odehrají Češi ve stejný den jako Slováci a začínat budou v 16:15 SEČ proti Dánsku. Následně je čeká Švédsko (5.5.), Norsko (7.5.), Lotyšsko (10.5.), Itálie (11.5.), Rusko (13.5.) a nakonec se střetnou s Německem (15.5.).

O třetí místo se bude hrát 20. května 2012 v 15:00 SEČ a samotné finále, respektive samotný vítěz bude znám ve stejný den ve večerních hodinách. Finálové "drama" začne v 19:30 SEČ.

NHLportal.cz Vám bude zcela jistě opět přinášet podrobnější informace zejména s týmů České republiky a Slovenska a také se zaměříme na hráče ze zámoří, kteří na šampionát přijedou.