Dvojitý pokus o Gordieho hattrick

14. 11. 2010, 12:00 » Úhel pohledu - Autor: Karel Lukeš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Bezesporu jedním z nejzajímavějších zápasů nejen tohoto týdne ale i celého dosavadního průběhu letošního ročníku byl ten středeční mezi Pittsburgh Penguins a Boston Bruins. Od obou týmů se letos čeká mnoho a utkání tomu odpovídalo. Po dvou třetinách vedli Pens 4:2 a vypadalo to na celkem jednoduchý medvědí skalp. Jenže Boston v poslední třetině otočil utkání nevídanými pěti góly. Jednou z největších postav byl 42-letý Mark Recchi (1+2), který pomáhal vychovávat mladé Penguins, jenž před dvěma lety vyhráli Stanley Cup.

Utkání bylo zajímavé ještě z dalšího důvodu. Už po minutě a pěti vteřinách otevřel skóre Arron Asham, posila z Philadelphie. To mu nestačilo, v sedmé minutě druhé třetiny se rozhodl ozvláštnit utkání bitkou, jako protivníka si vybral o 13 cm vyššího obránce Adama McQuaida. Díky délce vlasů obou aktérů se vybavily vzpomínky na zlaté období Big Bad Bruins z let sedmdesátých.

Duel skončil remízou, nikdo neskončil na kolenou. Oba výtečníci obdrželi 5 minut, po jejichž odsezení se vrátili do zápasu. Díky tomu mohl při závěrečné kanonádě nahrát na pátý gól dalšímu tvrdému muži Shawnu Thorntonovi. V ten moment začali komentátoři spekulovat, který z dvojice bitkařů má větší šanci na „Gordie Howe hattrick“. Větší šanci dali Ashamovi, McQuaid stihl za 19 zápasů v loňské sezóně jedinou trefu. Leč ani jeden už se do bodových statistik zápasu nezapsal a zůstalo jen u dvojitého pokusu.

Co je to „Gordie Howe hattrick“? Ceněná meta pro každého hráče NHL – gól, bod a bitka v jednom zápase. Každému fandovi je jasné, že tím, kdo dal jméno tomuto hattricku je Gordie Howe – Mr. Hockey, hráč, který svojí kariéru končil v 52 letech a 10 dnech, poté, co se mu splnilo – dokonce v několika sezónách - přání zahrát si se svými syny. Díky jeho výjimečnosti a dlouhověkosti čekala spousta jeho rekordů s překonáním až na Wayne Gretzkého. O jeho charakteru a schopnosti pořádně hru zbrousit svědčí dvě historky.

Když v roce 1964 nastoupil k prvnímu zápasu v NHL v dresu Blackhawks budoucí tahoun Phil Esposito, postavil se na vhazování proti Gordiemu. „Vítej v lize chlapče“. To mladého Phila nesmírně potěšilo, nicméně ihned po vhození puku inkasoval ránu, která ho stála několik zubů.

Druhá historka se odehrála mimo led. Při svém předposledním angažmá v Houstonu byl Howe svědkem loupežného přepadení, kdy jaký si mladý poberta uloupil starší ženě kabelku. Howe ho začal pronásledovat a o chvíli později lupič raději odhodil lup. Když Howe kabelku ženě vracel, dojatě se ho ptala, jak se může odvděčit. „Víte, já tu hraji za Aeros hokej, zkuste se, prosím, někdy přijít podívat na náš zápas“.

O tom, jak byl Gordie Howe zbožňovaný, dokládá následující video.