Bäckström se dnes vrátí do sestavy Washingtonu

31. 03. 2012, 21:15 » Novinky - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Návrat spasitele? Možná. Každopádně po téměř třech měsících se zpět do sestavy Capitals dnes v noci vrátí Nicklas Bäckström, který nehrál od 3. ledna, kdy v zápase proti Calgary utrpěl otřes mozku po zbytečném zákroku od Reneho Bourquea. Zajímavostí je, že dnes Caps hrají s Montrealem a většina z vás už asi tuší, na co narážíme. Ano, Bourque po přestupu z Calgary nastupuje právě za Canadiens, ale že by švédský útočník plánoval nějakou vendetu? To určitě ne.

"Víte co? O to se vůbec nestarám," reagoval Bäckström na dotaz, že bude hrát svůj první zápas po návratu proti Bourqueovi. "Prostě se to stalo a nebudu se tím dále zatěžovat."

"Jsem opravdu nadšený," řekl po ranním rozbruslení, kde se rozhodlo o jeho návratu, novinářům. "Bude to parádní si opět zahrát. Je to pro nás důležitý zápas a potřebujeme v něm získat dva body. Jsem rád, že se vrácím zrovna do tak důležitého utkání."

Čtyřiadvacetiletý centr by měl v nočním zápase hrát v první formaci s Alexem Ovechkinem a Marcusem Johanssonem. "Vždycky patřil do první formace. Potřebujeme ho a on je připravený hrát, takže k němu dáme akorát dobré spoluhráče," vysvětlil jednoduchou rovnici trenér Dale Hunter.

"Potřebujeme Nickyho styl hry, tu jeho lehkost, kterou týmu dodá, protože jeho hokejové myšlení je jednoduše geniální," doplnil Hunter, jenž si teprve podruhé od svého příchodu na lavičku Capitals vychutná pocit, jaké je to mít při zápase na střídačce Ovechkina, Bäckströma i Greena. "Budu si hlídat jeho čas na ledě a uvidíme, jak na tom bude."

"Chyběl nám ve všech činnostech. Je to všestranný hráč, hraje při oslabeních i na přesilovkách. Chodí na led i ke konci zápasu a je jedno jestli zrovna vedeme nebo prohráváme, takže nám hodně scházel a je dobré ho mít zpátky," vyjádřil se k návratu Bäckströma jeho krajan z první lajny Marcus Johansson.

Celkově Bäckström vynechal 40 zápasů a Caps bez něj nevyhráli ani polovinu z nich. Tým z hlavního města Spojených států se radoval z vítězství pouze v 18 duelech. Není se proto čemu divit, že Washington je tam, kde nyní je - na posledním postupovém místě do play off ve Východní konferenci a to pouze díky více vyhraným zápasům před devátým Buffalem, které má stejně bodů (86).

Fanoušci Caps jsou určitě rádi a budou doufat, že rodák z Gävle pomůže jejich týmu vylepšit přesilové hry, které při jeho absenci zrovna dvakrát nefungovaly. Capitals měli ve 40 utkáních bez svého prvního centra 102 přesilovek a využili jich pouze 15 (úspěšnost 14,7 procent).

"Bylo to frustrující," řekl o vynucené herní pauze pátý nejproduktivnější hráč Capitals v této sezóně (38 zápasů, 42 bodů - 13+29). "Myslím, že při vysedávání v press boxu jsem byl více nervózní než jako hráč na ledě. Bylo to opravdu těžké, ale teď jsem zpátky a hrozně se na to těším."

Plánované formace Washingtonu pro dnešní zápas:

Alex OvechkinNicklas BäckströmMarcus Johansson
Jason ChimeraMathieu PerreaultAlexander Semin
Keith AucoinBrooks LaichTroy Brouwer
Matt HendricksJay BeagleMike Knuble

Karl AlznerDennis Wideman
Roman HamrlíkMike Green
Dmitry OrlovJohn Carlson

Michal Neuvirth
(Braden Holtby)