Přestavba kádru na posezónním programu Flames?

04. 04. 2012, 18:40 » Analýzy - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Calgary i potřetí za sebou napsalo stejný příběh o odvrácení postupu do play off a možnosti vyhrát Stanley Cup. Vedení Plamenů každou sezónu věří, že tentokrát to vyjde, ale Flames ani letos místo v top postupující osmičce nenašli, a tak na povrch vyvstávají staré známé otázky, zda-li nepřichází v úvahu překopání týmu a výměna Jaroma Iginly do jiného celku.

Zatímco se za zavřenými dveřmi řeší, zda-li není na čase tuto éru Flames ukončit a vsadit na obměnu kádru, hráči o své blízké budoucnosti nemají ani ponětí. "Jako hráč nikdy nechcete věřit tomu, že se to za našimi zády opravdu řeší," řekl po sobotní prohře s Canucks, které Plameny definitivně eliminovala od postupu do play off, obránce Mark Giordano."Je to těžké, protože jsme několikrát ukázali, že jsme silný tým, který umí hrát proti ještě silnějším týmům."

O každém týmu NHL se alespoň jednou v sezóně mluví jako o adeptovi na zisk nejcennější trofeje, ale jsou i chvíle, které kádru takovou radost nepřinášejí. A právě s nimi se Flames kvůli nestabilním výsledkům letos potýkali více. "Několikrát" nestačilo a nakonec se usadili na 11. místě Západu se snem vyřazovacích bojů stoprocentně pohřbeným.

Celek z provincie Alberta přes léto zcela jistě projde pěknou řádkou změn, ale jak radikální budou a s jakým dopadem? To je ještě ve hvězdách. Organizace Plamenů má ve svých řadách celkem šest hráčů, kteří se v létě stanou nechráněnými volnými hráči: Olli Jokinen, Lee Stempniak, David Moss, Tom Kostopoulos, Cory Sarich a Scott Hannan. A tři mladíky, kteří ve stejnou dobu nabyjí status chráněných volných hráčů: Blair Jones, Mikael Backlund a Blake Comeau. Tím se generálnímu manažerovi Jay Feasterovi nabízí opravdu velká škála možností, jak svůj tým oživit.

Jak již bylo zmíněno, jako další možnost se nabízí trade Jaroma Iginly. Nejlépe placený hráč Calgary letos zažil jednu ze slabších sezón (stále je ale nejproduktivnějším hráčem svého týmu) a jakožto kapitán bere neúspěch svých svěřenců na svá bedra: "Letos jsem nebyl dost dobrý a zvlášť v posledních rozhodujících zápasech." Výměna čtyřiatřicetiletého Kanaďana by zřejmě nebyla tou nejsprávnější volbou, jelikož na něm celý tým stojí a jako místní ikona v Calgary odehrál celou kariéru. Vždyť jen v posledních třech letech týmu přispěl sto sedmi góly (letos 32). Problém by se měl hledat spíše ve vedení, které kolem něj nedokázalo poskládat silnější mužstvo.