Havlát a Hanzal rozhodli v prodloužení, Holtby v bráně překvapil

13. 04. 2012, 06:38 » Review - Autor: Simona Fischmeisterová

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Všechny týmy přepnuly na vyšší rychlostní stupeň, protože nejdůležitější část sezóny se rozjíždí a nyní se hraje již o vše. Každý zápas může být ten rozhodující, a tak nikdo nechce nechat nic náhodě a rve se o každý gól, každou sekundu v útočném pásmu. Dnes za oceánem odstartovala další čtveřice sérií první kolo play off, z nichž k prvnímu zápasu noci nastoupil vítěz Východní konference po základní části New York a Ottawa, která se probojovala z osmé příčky. Tento zápas jako jediný skončil s jasným výsledkem - Rangers těžili ze čtyřgólového náskoku a vedou tak v sérii 1:0. Další střetnutí tak jasná nebyla: Boston s Washingtonem po třech třetinách nevsítili ani jeden gól, a tak se muselo rozhodovat v nastavení. Na to stačila jedna dvacetiminutovka, na jejímž začátku Bruins šťastně proměnili. Třetí zápas dnešní noci se konal v rámci Západní konference mezi Žraloky a Bluesmany. I tam se prodlužovalo, a to rovnou dvakrát! Po třiaosmdesáti minutách vyčerpávajícího hokeje tento zápas utnul Havlát a jeho tvrdá střela. Duel mezi Chicagem a Phoenixem se rozhodoval taktéž v prodloužení, po české akci se z vítězství radovali Kojoti.

NYR NY RANGERS - OTT OTTAWA 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Kapitán Jezdců Ryan Callahan nastoupil do vyřazovacích bojů naposledy v roce 2009. Proto není divu, že si dnešní zápas naplno užíval a na ledě ho bylo vidět po celou dobu zápasu. Hned prvního příjemného zážitku z play off se dočkal po dvanácti odehraných minutách, kdy z otočky dorážel střelu Andreie Anisomova a zakončoval mezi betony brankáře Craiga Andersona.

Ve druhé části se celý vývoj duelu, i přes nadvládu Senators, kteří z ní nedokázali nic vytěžit, zlomil. Sens v průběhu prostředního dějství své oponenty udržovali v obranné třetině pod neustálým tlakem, což vedlo k opakovaným zakázaným uvolněním a výběrem oddechového času trenéra NY Johna Tortorelly. To jeho svěřencům výrazně pomohlo a následně vyústilo v propracovanou přesnou střelu Mariána Gáboríka. O tři minuty později nikým nehlídaný Brian Boyle potřetí propálil Andersona.

Na začátku třetí periody se po chybě ottawských za bránou prosadil čtvrtý Jezdec Brad Richards a o vítězi bylo rozhodnuto. Brankář New Yorku Henrik Lundqvist letos prožívá parádní ročník, což potvrdil i dnes, kdy si dvě a půl třetiny držel čisté konto. Chybiček se dopustil až na konci zápasu, kdy pustil góly Daniela Alfredssona a Erika Condry.

Perličky:
* Rangers se během krátké pauzy před startem bitvy o Stanley Cup snažili vylepšit své přesilovky, ale dnes ani jednu ze šesti neproměnili.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



BOS BOSTON - WSH WASHINGTON 1:0p (0:0, 0:0, 0:0, 1:0)

Capitals celou sezónu provází mizerná brankářská situace a do play off vstupovali v ještě horším rozpoložení, protože oba čeští strážci prostoru mezi tyčemi jsou zranění a jako jediné přijatelné řešení je povolat Brandena Holtbyho, gólmana nižší AHL, do akce.

Washington může být v klidu, jelikož Braden Holtby dnes ukázal, že dokáže držet krok i s gólmanem takové kvality, jako je držitel Vezinovy Trofeje Tim Thomas. Holtby ve svém prvním utkání play off držel čisté konto, stejně jako jeho kolega z nepřítelova týmu, po celé tři třetiny. Menší, ale klíčové, zaváhání přišlo až na začátku prvního prodloužení, kdy po jedné odehrané minutě a rychlém protiútoku Bruins.Mladý gólman si hodně vyjel z brány a tvrdá dělovka Chrise Kellyho minula jeho levý bok a puk pádil do nekryté brány. Chytatelná střela to asi byla, ale i tak se Holtbyho úspěch nezapře - první utkání takové důležitosti a jediný puštěný gól z třiceti střel!

Perličky:
* Trenér Capitals Dale Huntera dnes odkoučoval první utkání vyřazovacích bojů.
* Caps ve druhé třetině na Thomase vystřelili pouze dvakrát (celkově čelil sedmnácti střelám)!

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



STL ST LOUIS - SJS SAN JOSE 2:3s (0:0, 0:1, 2:1, 0:1)

Po první třetině bez gólového příspěvku se ke slovu poprvé dostali Žraloci a jejich přesilová hra. V ní se konečně stav na kostce nad ledem konečně pohnul, protože Martin Havlát stál na správném místě, tečoval střelu Dana Boyle a puk tím vychýlil směrem do brány Jaroslava Haláka.

Ve třetí třetině poté započal stíhací závod o navýšení skóre. Produktivitu St. Louis vzal na svá bedra Patrik Berglund, jenž v první minutě vyrovnával, následně i stav otočil na 2:1 pro Blues. Sharks se ale nevzdávali a vyrovnávacím gólem v čase 54:44 Andrewa Desjardins se první střetnutí série dostalo až do prodloužení. První nastavená dvacetiminutovka rozuzlení zápasu nepřinesla, a tak se hráči obou celků odebrali do kabin a po patnácti minutách odpočinku se znovu sešli v páté třetině. V ní se ale znovu nezapřel Havlát a jeho tvrdá střela od modré mezi Halákovy betony byla poslední akcí dnešního vyčerpávajícího zápasu.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.



PHX PHOENIX - CHI CHICAGO 3:2p (0:1, 2:0, 0:1, 1:0)

Phoenix je v euforii! Nejen že postoupil do vyřazovacích bojů, ale dokonce v prvním kolem vede 1:0. Stalo se tak po napínavém zápase proti Chicagu, které mělo také důvod oslavovat. Do jejich řad se po dvou měsících začlenil kapitán Jonathan Toews, který se konečně zotavil z otřesu mozku. Hned v prvním duelu bylo vidno, že mladý Kanaďan bude v play off opravdovým přínosem, protože o otevření skóre se nepostaral nikdo jiný než právě on.

Poté už ale Jestřábi tak spokojeni nebyli, jelikož vedení ztratili a Kojoti dokonce zvládli stav během druhé třetiny otočit. Hawks se minutu před koncem snažili alespoň při hře bez brankáře vyrovnat, a tak se taky stalo. A kdo že vytvořil celou akci? Toews... Po něm dorážel Brent Seabrook a další prodloužení bylo na cestě.

V jeho půli se po přihrávce Rostislava Klesly dostal k puku Martin Hanzal a k radosti českých diváků s ním naložil výborně: střela proklouzla pod lapačkou Coreyho Crawforda a zápasu byl po české spolupráci konec.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.