MS 2012: Rudá křídla Datsyuk a Filppula v semifinále proti sobě

19. 05. 2012, 12:40 » Mistrovství světa - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Systém mistrovství světa tomu tak chtěl, aby se v semifinále letošního světového šampionátu střetly v boji o finále týmy Ruska a Finska. Na jedné straně Pavel Datsyuk, na druhé Valtteri Filppula. Hraje se o hodně, o postup do finále!

Filppula a Datsyuk, oba zaznamenali ve čtvrtečním zápase asistence a pomohli svým týmům k postupu ze čtvrtfinále. Nyní stojí proti sobě a oba vzhlížejí k nedělnímu finále v Helsinkách. Kdo o zlaté medaili již snít nemůže, jsou hráči reprezentací USA, Kanady a Švédska, mluvíme-li o velkých favoritech na zlato.

V dnešních semifinálových bojích na sebe narazí Finsko a Rusko a druhým semifinálovým soubojem bude "bratrovražedný" boj, o kterém jsme Vás již informovali v článku MS 2012: Semifinále nabídne česko-slovenský souboj.
Ti, co dnes prohrají, se utkájí zítra odpoledne o bronzovou medaili. Kdo dnes vyhraje, nejen, že má jistotu medaile, ale zároveň bude moci zítra hrát o tu nejcennější, zlatou!

V šampionátu zůstávájí již jenom tři Rudá křídla. Jsou jimi Valtteri Filppula (Finsko), Pavel Datsyuk (Rusko) a Tomáš Tatar (Slovensko).

Hráčem zápasu v duelu USA a Slovenska byl i přes pochytaných 28 střel a prohře 2-3, jmenován brankář Jimmy Howard. USA v duelu vedlo, ale Mikko Koivu sedm minut před koncem třetí třetiny vyrovnal a Jesse Joenssu dokonce devět sekund před koncem vstřelil postupující branku Finska.

Jediným, kdo ve čtvrtfinále porazil svého soupeře přesvědčivě, byla reprezentace Ruska, jež dominovala nad Norskem v poměru 5:2. V kanadském týmy, který se musel poroučet po vyřazení Slovenskem, byl další Rudokřídelník Kyle Quincey. Pro Kanadu byla prohra o tolik smutnější, že se jednalo o třetí prohru ve čtvrtfinále mistrovství světa v řadě.

Největší zklamání bylo vidět v posledním čtvrtfinále, kdy Češi poslali domu Švédy v poměru 4:3. Bylo to poprvé za 12 let, a pouze potřetí za posledních 20 let, co Švédové neprošli do semifinále!

Henrik Zetterberg zaznamenal gól a asistenci, Johan Franzen jednu asistenci a Jonathan Ericsson vyrovnával na 3:3. Pro Švédy bohužel, pro Čechy naštěstí, dal 29 sekund před koncem třetí třetiny vítězný gól ottawský Milan Michálek.

Dnes má Filppula ještě jeden důvod se soustředit navíc: Pokud Fini dnes vyhrají a postoupí do finále, budou na olympiádě 2014 v Soči (Rusko) jako nejvýšše nasazená hokejová reprezentace a to bez ohledu na to, co se stane v nedělním finále.