Lindy Ruff po 16 letech skončil na lavičce Sabres

20. 02. 2013, 22:15 » Novinky - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jedna velká éra v NHL končí. Po 16 letech byl propuštěn trenér Buffala Lindy Ruff, který vedl Sabres od 21. července 1997, kdy ve funkci nahradil Teda Nolana. Buffalu se v letošní sezóně vůbec nedaří. Ze 17 zápasů vyhrálo pouze šestkrát a je až na třináctém místě ve Východní konferenci a jasně poslední ve své Severovýchodní divizi.

Čerstvě třiapadesátiletý kouč byl ve své funkci nejdéle ze všech trenérů napříč celou NHL a byl celkově druhým nejdéle sloužícím trenérem ve čtyřech největších ligách ve Spojených státech (NFL, MLB, NBA a NHL). Prvenství drží Gregg Popovich - trenér týmu San Antonio Spurs (NBA), jenž byl jmenován hlavním trenérem v roce 1996.

Největším úspěchem bylo pro Ruffa finále Stanley Cupu v roce 1999, kdy Sabres prohráli (i díky sporné brance Bretta Hulla v šestém zápase) s Dallasem 2:4 na zápasy. Celkově kanadský kouč dovedl Buffalo čtyřikrát do finále Východní konference. Jeho celková bilance na lavičce Sabres byla 571 výher, 432 porážek, 84 proher v prodloužení nebo po nájezdech a 78 remíz.

Zajímavostí určitě je, že během šestnáctileté Ruffovy nadvlády v Buffalu se v NHL událo 170 změn trenérů. Pouze legendární Al Arbour (bývalý trenér NY. Islanders, 740 výher) vyhrál v historii NHL více zápasů v jednom týmu než Ruff (571). Nyní je v NHL nejdéle ve funkci trenéra Barry Trotz z Nashvillu, který trénuje Predators od jejich vstupu do ligy v sezóně 1998/1999.

Zatím nebylo určeno, kdo povede tým Sabres zítra v zápase na ledě Toronta. Ale není vyloučeno, že tým převezme Ron Rolston, který trénuje na farmě Sabres v Rochesteru.