Blues končí, Red Wings a Maple Leafs stále žijí

11. 05. 2013, 06:55 » Review - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tři série dnes měly na programu zápas, který buď mohl sérii prodloužit či ukončit. Ve dvou případech se jednomu z týmů podařilo odvrátit vyřazení, ale ve třetím už nikoliv. Toronto na ledě Bostonu vyhrálo 2:1 a snížilo stav série na 2:3. Detroit vyhrál nad Anaheimem 4:3 po prodloužení a vyrovnal stav série na 3:3 a je jasné, že v neděli se o postupujícím týmu rozhodne v sedmém zápase. V sérii mezi Washingtonem a New Yorkem Rangers se do vedení 3:2 na zápasy dostali Capitals, kteří zvládli prodloužení lépe díky brance Ribeira. V posledním nočním zápase Los Angeles vyhrálo nad St. Louis 2:1 a obhájce tak slaví postup do druhého kola, protože celou sérii vyhrál 4:2 na zápasy.

BOS BOSTON - TOR TORONTO 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

To byl zápas! Toronto muselo dnes v Bostonu zvítězit a podle toho přizpůsobilo taktiku. V první třetině pálilo na Raska prakticky z každé pozice a finský brankář si připsal 19 zákroků. Od druhé třetiny ale začal Boston kopírovat taktiku Leafs a soupeře přehrával. První branku ale dostal ve vlastní přesilovce, když Ferencovi utekl puk na modré a Tyler Bozak nájezd proměnil. Třetí třetina začala důležitým momentem, kdy Clarke MacArthur vybojoval puk, prohnal se za obranu domácích a zasunul kotouč za Raska. Od té doby muselo přítomné bolet za krkem, protože se dívali jen na jednu stranu. Jaromír Jágr selhal v minimálně třech dobrých šancích na fantastickém Reimerovi. Boston už dokázal jen snížit. Krejčí vybídl v polovině třetiny Cháru, jehož branka ještě zvýraznila závěrečný tlak, při kterém trefil Seguin pár sekund před koncem tyč.

Perličky:
* Mark Bartkowski odehrál 1. zápas v play off.
* Tyler Seguin v sérii ještě nebodoval, přestože na branku vyslal už 24 střel.
* Tyler Bozak vstřelil první branku v play off.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


WSH WASHINGTON - NYR NY RANGERS 2:1p (0:1, 1:0, 0:0, 1:0)

Důležitý zápas č. 5 dopadl lépe pro domácí Washington, přestože se Rangers dostali do vedení hned v první minutě utkání zásluhou Briana Boylea. Vyrovnání zápasu zařídil ve druhé třetině v přesilové hře Joel Ward po nechytatelné střele příklepem. O triumfu týmu z hlavního města Spojených států rozhodl v nastavení Mike Ribeiro, jenž úspěšně dorazil kotouč do branky Henrika Lundqvista. Capitals se díky tomu dostávají v sérii do vedení 3:2 a v neděli budou na ledě Madison Square Garden usilovat o postup do druhého kola play off. Šestý zápas začíná ve 22:30 SEČ.

Perličky:
* Ryane Clowe odehrál po faulu Jasona Chimery v první třetině pouze jedno střídání a poté ze zápasu odstoupil.
* Tom Wilson debutoval v dresu Capitals, místo v sestavě mu udělal zraněný Martin Erat.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


DET DETROIT - ANA ANAHEIM 4:3p (1:0, 0:1, 2:2, 1:0)

Henrik Zetterberg rozhodl prodloužení a zařídil tak první sedmý zápas v letošním play off. Série mezi Ducks a Red Wings je nyní vyrovnaná 3:3 na zápasy a rozhodující zápas se odehraje v noci z neděle na pondělí ve 4:00 našeho času. Anaheim v zápase prohrával v čase 51:30 již 1:3, ale bojoval až do konce a také díky štěstí a neodpískanému faulu se mu podařilo vyrovnat. Emerson Etem nejprve snížil na 2:3 po obrovské chybě Valtteriho Filppuly. O 51 vteřin později vyrovnal na 3:3 Bobby Ryan, jehož gólu ale předcházelo neodpískané podražení Coreyho Perryho na Kylea Quinceyho, a Red Wings byli v tu chvíli jeden gól od vyřazení. Po minutě prodloužení vzal na sebe odpovědnost kapitán Zetterberg a rozhodl o třetím vítězství Detroitu v sérii - všechny tři výhry byly až po prodloužení.

Perličky:
* Do sestavy Detroitu se vrátil Justin Abdelkader, který vynechal dva zápasy kvůli suspendaci. Místo v sestavě mu udělal Patrick Eaves.
* Carlo Colaiacovo odehrál za Detroit první zápas v letošním play off, v sestavě nahradil Briana Lashoffa.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


LAK LOS ANGELES - STL ST LOUIS 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Série mezi Los Angeles a St. Louis je u konce a do druhého kola postupuje nakonec obhájce Stanley Cupu. Pro Kings přitom série nezačala vůbec dobře a po dvou utkáních na ledě Blues prohrávali 0:2 na zápasy, ale díky čtyřem výhrám po sobě se nakonec radují z postupu. Rozhodující branka padla v poslední vteřině druhé třetiny a postaral se o ní Dustin Penner, který střílel těsně za modrou čárou a Roman Polák ten kotouč pravděpodobně tečoval a proto skončil až za zády Briana Elliotta. Přitom to byla taková střela, aby se neřeklo. Penner určitě nestřílel s tím, že dá gól, ale pomohla mu klika a nakonec tahle branka poslala Kings do dalšího kola.

Perličky:
* Všechny zápasy série skončily rozdílem jedné branky.
* V loňské sezóně Kings také vyřadili Blues, ale až ve druhém kole play off.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.