Velké trofeje získali Bobrovsky, Subban, Crosby či Ovechkin

16. 06. 2013, 10:00 » Ocenění hráči - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Před druhým finálovým zápasem mezi Chicagem a Bostonem NHL předávala zbylé ocenění a samozřejmě to byly ty nejdůležitější individuální trofeje, které hokejista v NHL může vůbec získat. Nejužitečnějším hráčem NHL (Hart Memorial Trophy) podle novinářů byl letos Alexander Ovechkin z Washingtonu, který cenu vyhrál již potřetí v kariéře, ale s tímto tvrzením nesouhlasili samotní hráči, kteří sami rozhodli o tom, že Ted Lindsay Award poputuje podruhé v historii do rukou Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu.

Jenom pro upřesnění: Ovechkin porazil ve finále o Hart Trophy Crosbyho a Johna Tavarese z New York Islanders. Crosby ve finále o Ted Lindsay Award porazil Ovechkina a Martina St. Louise z Tampy Bay.

Nejlepším obráncem (James Norris Memorial Trophy) byl zvolen P.K. Subban z Montrealu, o jehož vítězství se spekulovalo nebo spíše vědělo již nějaký čas. Obránce Canadiens porazil ve finále Ryana Sutera z Minnesoty a Krise Letanga z Pittsburghu.

Trofej pro nejlepšího brankáře (Vezina Trophy) obdržel jako první Rus v historii Sergei Bobrovsky, kterému se ještě loni v barvách Philadelphie smáli. Ve zkráceném ročníku však potvrdil své kvality v dresu Columbusu a Paul Holmgren, generální manažer Flyers, si může "gratulovat". Ruský gólman porazil ve finále Henrika Lundqvista z New Yorku Rangers a Anttiho Niemiho ze San Jose.

Nejlepším nováčkem byl zvolen Jonathan Huberdeau z Floridy, jenž se ve finále utkal s Brandonem Saadem z Chicaga a Brendanem Gallagherem z Montrealu.

Ještě dvě trofeje nemají svého nového majitele. Jedna je individuální a ta druhá týmová. Ta první je předána těsně před tou druhou. Ano, tipujete pravděpodobně správně. Ještě se bude předávat Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, kterou přímo na ledě dostane jeden z hráčů Bostonu či Chicaga. Mezi kandidáty určitě můžeme zařadit Tuukku Raska, Coreyho Crawforda či Davida Krejčího. A tou druhou trofejí je samozřejmě Stanley Cup, jenž brzy poputuje do rukou hráčů Chicaga nebo Bostonu.

Přehledný seznam všech vítězů trofejí v letošní sezóně najdete ZDE.