Capitals doufají, že Johanssona podepíšou ještě před kempem

06. 09. 2013, 14:00 » Informace z klubů - Autor: Ondřej Pokorný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už jen týden zbývá do doby, než se hokejisté NHL začnou hlásit na soustředění před začátkem nové sezóny a stále není jasné, zda bude mít Marcus Johansson ve Washingtonu novou smlouvu.

„Doufáme, že tu bude,“ řekl generální manažer George McPhee. „Budeme intenzivně jednat a věříme, že se brzy dohodneme,“ dodal.

Johansson ve svých prvních třech sezónách v NHL rok od roku zvyšoval svůj bodový průměr na zápas. V minulém ročníku se vypracoval až do první formace mezi hvězdné útočníky Alexe Ovechkina a Nicklase Bäckströma. Nicméně ani povzbudivé výkony v prvních třech letech jeho kariéry mu neposkytují příliš výhodnou pozici pro vyjednávání, neboť je chráněným volným hráčem bez práva domoci se arbitráže.

Johansson, který si díky svému nováčkovskému kontraktu vydělal 900 000 dolarů za sezónu, věří v dojednání smlouvy na dva roky za 4 miliony dolarů (2 250 000 dolarů za rok) , podobně jak se to povedlo dalšímu švédovi Carlu Hagelinovi s New York Rangers. Johanssonův agent Marc Levine však opakovaně odmítl jednání komentovat.

Zatímco Johansson hraje ve Washingtonu významější roli než Hagelin v New Yorku, oba to jsou hráči s velkým potenciálem. To, že se jednání o Marcusově smlouvě protahují, hraje do karet spíše organizaci Capitals.

Marcus Johansson
MARCUS JOHANSSON WSH
Centr
Základní část 2012/13
GP: 34 | G: 6 | A: 16 | Body: 22
Střely: 40 | +/-: 3
V této fázi zbývá týmu z hlavního města prostor něco málo přes 2,6 milionu dolarů pod platovým stropem, takže letos je jednání také mnohem méně flexibilní než vloni. Washington už také dopředu podepsal jednocestné smlouvy s dvanácti útočníky. (Nepočítaje nováčka Toma Wilsona jenž se o místo v sestavě teprve popere v předsezóním kempu). Je jasné, že s tolika podepsanými útočníky si Capitals mohou dovolit s uzavřením dohody příliš nespěchat.

George McPhee však odmítl, že by tato fakta poskytovala jeho straně nějaké výhody při vyjednávání a zdůraznil, že prioritou je podepsat smlouvu s Johanssonem ještě před začátkem tréninkového kempu.

Bude zajímavé sledovat, jak to nakonec dopadne a jak bude nová smlouva nadějného Švéda vypadat. Momentálně se může Johansson rozhodnout pro krátkodobý kontrakt, který mu umožní vyjet na led raději dříve než později a získat tak čas a motivaci vysloužit si lukrativnější smlouvu v budoucnu.