Touží po Stanley Cupu, gólově ale Canucks strádají

05. 10. 2013, 15:30 » Analýzy - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Rok se s rokem sešel a Canucks zahajují další sezónu s jediným cílem: konečně vrátit Stanley Cup na kanadskou půdu. Je-li to v možnostech tohoto týmu, to se samozřejmě ukáže. Přesto už na začátku ročníku mají ve Vancouveru jeden z klíčových úkolů, a to vylepšit svojí produktivitu. V sezóně 2012/2013 skončili Canucks na 19. místě mezi všemi kluby NHL v pořadí nastřílených branek (122 gólů v 48 zápasech). Na stejné umístění dosáhli i ve statistice střelby, s průměrem 28,2 střel na zápas. Na tým toužící po Stanley Cupu značně podprůměrná vizitka.

Nový kouč týmu, John Tortorella, se na tento problém zaměřil už během tréninkového kempu, kdy apeloval na co možná nejčastější střelbu bez ohledu na to, jak výhodnou pozici zrovna útočící hráč má. Ve zkráceném ročníku byl nejlepším střelcem týmu Alexander Burrows, který vstřelil 13 branek z celkově 140 střeleckých pokusů. Víc jak sto střel přitom vypálil na bránu už jen Daniel Sedin. Vylepšit tyto nelichotivé statistiky by měli pomoci uzdravení Ryan Kesler (loni odehrál jen 17 zápasů) a David Booth, který bude hledat ztracenou formu ze sezóny 2010-2011, kdy ještě v dresu Floridy nastřílel 23 branek a byl dvanáctý v pořadí celé NHL co se týče četnosti střelby (280 střel v 82 utkáních).

Tahouny ofenzívy budou bezpochyby znovu bratři Sedinové, kteří si tento post už léta drží dosti nekompromisně. Od sezóny 2005-2006, kdy byl nejproduktivnějším hráčem Canucks Markus Naslund, je už nikdo z prvních dvou míst v kanadském bodování tohoto klubu nesesadil. Ale už i švédská dvojčata mají svůj věk, a tak je na ostatních, aby rovněž přiložili ruku k dílu. Kromě již zmíněných hráčů (Kesler, Burrows, Booth) je tu třeba dánský útočník Jannik Hansen, který byl loni bodově třetím nejúspěšnějším hráčem týmu. Očekávání s sebou přináší i Zach Kassian, dvaadvacetiletý útočník, který loni zažil svojí první plnohodnotnou sezónu v NHL.

Každopádně Canucks se budou muset poprat i s těžšími rivaly v nově sestavené Pacifické divizi. Přece jenom Severozápadní divize (Minnesota, Colorado, Calgary, Edmonton), kde působil tým v minulých letech, byla poslední roky jednoznačně nejslabší divizí v Západní konferenci. Především konkurenti v podobě Los Angeles a San Jose nebudou rozdávat body zadarmo.