Radko Gudas: z náhradníka za necelý rok člen první obrany Tampy

10. 11. 2013, 20:45 » Češi v NHL - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Za dva dny to bude přesně 8 měsíců od doby, kdy Radko Gudas prožil svojí premiéru v NHL na ledě Floridy Panthers. Od té doby však své místo v sestavě Tampy Bay srdnatě bránil a navíc získával čím dál tím větší důvěru trenérského týmu. Zatímco v minulé sezóně odehrál pouze třikrát více jak 20 minut na zápas a hrál více méně ve třetí obrané dvojici, v současném ročníku se probijí obranými řadami dopředu.

V této sezóně má zatím průměr 19:58 minut na zápas a co víc, v posledních pěti zápasech neklesl pod hranici 21 minut. Svůj vliv na to má hlavně fakt, že v posledních duelech nastoupil v první obrané dvojici z nejvytěžovanějším obráncem Lightning Mattem Carlem. Tampa Bay však nemá vysloveně „železného muže“ ve svém kádru, jako je třeba Dennis Wideman či Ryan Suter, kteří tráví na ledě v průměru více jak 27 minut. Obraná práce se zatím rozprostírá mezi Gudase, Carla a druhou obranou dvojici v barvách švédských Tre Kronor Samiho Sala a Victora Hedmana. Přitom právě na Hedmana je největší tlak, jako dvojka draftu 2009 se od něj logicky očekává, že by se měl v blízké době stát jedním z nejlepším beků NHL.

Radko Gudas
RADKO GUDAS TBL
Obránce
Základní část 2013/14
GP: 16 | G: 1 | A: 5 | Body: 6
Střely: 21 | +/-: 6
Ale zpět ke Gudasovi a jeho vousům. Český obránce se rozhodně nebojí tvrdé hry a ani tradičních bitek, jeho pěsti poznal už i veterán Jarome Iginla. Ale kromě toho, že rodák z Prahy je na druhém místě mezi nejtrestanějšími hráči ligy, mu patří i šesté místo ve statistice hitů a dvacátá pozice v počtu zblokovaných střel. Nejlepší zápas zatím odehrál ve čtvrtek proti Edmontonu, kdy měl nejvyšší ice-time z celého týmu a navíc byl u všech čtyřech branek svého celku.

Tampa Bay se po loňské sezóně raketově zvedla, a podobně jako Avalanche, kteří mají na své střídačce Jana Hejdu, i zde máme svého zástupce v obraných řadách. Gudas se začal prosazovat v pravý čas, na dveře už totiž pomalu klepe konečná nominace pro olympijské hry v Soči a s současnou formou, kterou český bek překypuje, by bylo překvapivé, kdyby ho trenér Alois Hadamczik opomenul.