Sharks shánějí střelce, Maple Leafs centra

17. 02. 2014, 12:00 » Analýzy - Autor: Ondřej Pokorný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Olympijský turnaj pokročil do stádia vyřazovacích bojů a pozornost hokejových fanoušků se upírá do Soči. Poněkud stranou zájmu hokejové veřejnosti se však v zámoří čím dál více žhaví telefonní linky mezi týmy NHL. Generální manažeři mají už jen šestnáct dní na to aby vylepšili sestavy svých klubů.

San Jose Sharks jsou bezpečně ukotveni na postupové pozici pro playoff a zdají se být na dobré cestě k zahájení vyřazovacích bojů na vlastním ledě. Od chvíle kdy se zranili Tomáš Hertl a Logan Couture Žralokům poněkud zvlhnul střelný prach. V posledních osmi zápasech před olympijskou přestávkou se jim pouze ve dvou z nich podařilo vsítit tři a více branek.

I když jsou Sharks díky životní formě Joea Pavelskiho a precizní obraně bezpečně zaparkovaní na druhé pozici Pacifické divize, chybí jim palebná síla velkých kluků z Anaheimu, Chicaga nebo St. Louis. Play off se blíží a střelci budou potřeba.

Couture prodělal operaci ruky, která jej zatím vyřadila ze šestnácti zápasů sezóny a jeho návrat je nejasný. Hertl se pravděpodobně v této sezóně už nevrátí a tím pádem Žralokům chybí dva hráči do prvních dvou útoků. Generálního manažera Sharks Douga Wilsona čeká běh na krátkou trať, když bude shánět střelce na levé křídlo.

S více než třemi miliony dolarů prostoru pod platovým stropem, které má Wilson k dispozici se zaměřil na tři hráče, z nichž alespoň jednoho by v San Jose rádi viděli v dresu Sharks. Jsou to Thomas Vanek (NYI), Michael Cammalleri (CGY) a Matt Moulson (BUF). V dalším pořádí zájmu je také pracovitý křídelník Aleš Hemský z Edmontonu.

Zatímco příchod jednoho z těchto střelců bude tým ze San Jose stát volbu v prvním kole draftu a možná také nějaký mladý talent, Wilson se zavázal, že prodlouží smlouvy s veterány Patrickem Marleauem a Joe Thorntonem na další tři roky, takže víra v současnou skladbu týmu je pevná a v Kalifornii se sází na blízkou budoucnost.

Dalším generálním manažerem, který bude v následujících dvou týdnech hodně aktivní je torontský Dave Nonis. Maple Leafs hledají centra do první formace a jako možnou náhradu nabízí středního útočníka Nazima Kadriho a obránce Jakea Gardinera.

Mnozí odborníci NHL naznačují, že takovýto velký obchod je pravděpodobnější mimo sezónu. To ovšem nic nemění na tom, že Nonis a jeho protějšci intenzivně jednají. V Torontu špičkového centra skutečně potřebují a měl by to být hráč, který pomůže při zaměření na obranou hru týmu.

Dave Bolland se vrátí k týmu po olympijské přestávce po dlouhodobém zranění šlachy v kotníku, které způsobilo nucenou pauzu od 2. listopadu. V Torontu doufají, že dojde k prodloužení smlouvy mezi Bollandem a Maple Leafs. Nicméně pokud budou Maple Leafs cítit, že dohoda není možná, může se Bolland stát součástí nějaké výměny ještě před uzávěrkou přestupů.

Nonis bude také hledat kvalitní obránce. Práci už rozdělal, když přivedl Tima Gleasona z Caroliny výměnou za J. M. Lilese. Toronto však potřebuje robustního beka, který bude schopen nastupovat v prvních dvou obranných dvojicích a také bude k dispozici na oslabení. Možnosti na trhu jsou však velmi omezené a jen hrstka týmů bude ochotna po olympijské pauze obchodovat.