Krejčí vyhrál bodování Čechů, ale jeho čas teprve přichází

15. 04. 2014, 08:00 » Češi v NHL - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Svoje bodové maximum ze sezóny 2008-2009 sice nepřekonal, ale i tak mu 69 získaných bodů stačilo k tomu, aby se stal poprvé v kariéře nejproduktivnějším českým hokejistou základní části NHL. Za ním se umístili Jaromír Jágr (67), Jakub Voráček (62), Ondřej Palát (59) a Jiří Hulder (54).

Na výkony Davida Krejčího neměl vliv ani odchod dlouholetého spoluhráče Nathana Hortona, který v průběhu minulého léta zamířil do Columbusu. Místo něj byl angažován veterán Jarome Iginla, který svého předchůdce minimálně stejně dobře zastoupil a po boku Krejčího a Milana Lucice pomohl utvořit nejúdernější formaci Bruins v základní části.

Český útočník získal rovněž Plus-Minus Award, věnovanou hráči s nejlepší bilancí plusových a minusových bodů za účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách. David Krejčí nasbíral 39 kladných bodů a navázal na svoje vítězství zpřed šesti let. Stal se tak třetím hráčem, který toto ocenění, udělované od roku 1997, získal podruhé ve své kariéře (předtím se to povedlo Johnu LeClairovi a Chrisi Prongerovi).

David Krejci
DAVID KREJČÍ BOS
Centr
Základní část 2013/14
GP: 80 | G: 19 | A: 50 | Body: 69
Střely: 169 | +/-: 39
Se ziskem 69 bodů skončil Krejčí na 23. místě v tabulce produktivity letošního ročníku, přesně 50 gólových asistencí z něj pro změnu učinilo devátého nejlepšího nahrávače v soutěži. I když střelecky letos neexceloval, přesto si připsal svůj pátý hattrick v kariéře, když 5. března pomohl třemi brankami k domácímu vítězství Bruins 4:1 proti Floridě Panthers. Krejčí byl nejpilnějším hráčem Bruins i v početních výhodách, ve kterých nastřílel tři branky a připsal si 16 asistencí.

Ovšem Krejčího bodově „nejhojnější“ období začíná až tento čtvrtek, kdy se otevřou brány play off a započnou rozhodující boje o zisk Stanley Cupu. Český forvard byl jak při vítězném tažení Bruins v roce 2011, tak i během loňské finálové porážky nejproduktivnějším hráčem nadstavbové části. Během těchto dvou play off nastřádal v 47 odehraných zápasech 49 bodů (21+28), a v obou případech byl i nejlepším střelcem.

Posledním hráčem, který vyhrál dvakrát bodování play off, byl Švéd Peter Forsberg v letech 1999 a 2002. Mimo jiné jsou tito dva hráči jedinými Evropany, kterým se to doposud povedlo. Krejčí nasbíral za svoji kariéru 73 bodů v play off, což z něj činí pátého nejlepšího českého hokejistu v historii NHL. Na čtvrtého Petra Sýkoru přitom ztrácí jediný bod, další dva pak na Milana Hejduka. Pokud se mu je podaří překonat, tak před ním zůstanou pouze Patrik Eliáš a Jaromír Jágr.