Montreal postupuje, Sharks i díky Hertlovi krůček od čtvrtfinále

23. 04. 2014, 07:22 » Review - Autor: Radoslav Vavřina

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Čtyři série pokračovaly v noci z úterý na středu a jedna z nich se dočkala svého ukončení. Montreal nedal svým sokům z Tampy jedinou šanci a celou sérii ovládl poměrem 4:0. Bleskové se tedy s vyřazovacími boji rychle loučí. Podobný osud může už brzy potkat Kings, kteří se předvedli na domácím ledě v lepším světle než venku, ale přesto podlehli Sharks v prodloužení. Jak Boston, tak Rangers dokázali získat zpět ztracené domácí zápasy, když porazili rozdílem tří branek Detroit, respektive Philadelphii.

MTL MONTREAL - TBL TAMPA BAY 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Bell Centre vstoupil do posledního zápasu série ponořen do typické montrealské atmosféry, a ta poměrně brzy nasměrovala hráče Canadiens do vedení, když skóre otevřel Daniel Briere. Lars Eller brzy přidal další branku Habs a odpovědět dokázal až ve druhém dějství Ondřej Palát. Bleskům se nakonec podařilo vyrovnat, když stáhli obnovené dvougólové manko zásluhou Victora Hedmana a Tylera Johnsona. Jenže necelou minutu před závěrečnou sirenou našel síť Tampy Max Pacioretty a šokovaní hosté už nedokázali odpovědět. Montreal je tak prvním týmem, který letos postupuje do čtvrtfinále.

Perličky:
* Do playoff se poprvé v kariéře podíval Keith Aulie, jenž nahradil v sestavě Bolts Radka Gudase. Podruhé si letos ve vyřazovacích bojích zachytal Lotyš Kristers Gudlevskis, jenž střídal Anderse Lindbacka po 26 minutách.
* Canadiens poprvé od roku 1993 vyhráli sérii playoff poměrem 4:0. Tehdy v divizním finále vyřadili Buffalo.
* Brian Gionta je jeden zápas od milníku 100 utkání v playoff v kariéře.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


DET DETROIT - BOS BOSTON 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Red Wings chtěli zapomenout na nevydařený druhý zápas v Bostonu, ale moc se jim to nepovedlo. Už po devíti minutách poslal Bruins do vedení povedenou střelou obránce Dougie Hamilton a krátce poté se povedlo čtvrté lajně hostí ještě navýšit vedení, když Jimmyho Howarda pokořil Jordan Caron. Medvědi v zápase přestříleli Detroit 34:23, a tak se Tuukka Rask nemusel moc potit. Vítězství potvrdil trefou do prádzné klece Patrice Bergeron.

Perličky:
* Matt Bartkowski nahradil v sestavě Bostonu Andreje Meszároše.
* Bruins vydřeli shutout proti Detroitu poprvé od ledna 2004.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


PHI PHILADELPHIA - NYR NY RANGERS 1:4 (1:2, 0:1, 0:1)

Pořádně vyhrocený zápas se odehrál ve Philadelphii, kam se přesunula série mezi Rangers a Flyers. Gólově nejbohatší třetina byla hned ta první, kdy branky Dereka Stepana a Martina St. Louis daly Blueshirts dvoubrankové vedení, které pak Mark Streit snížil na poloviční. Ačkoli Flyers měli ze hry více a především častěji stříleli, byl to jen Ray Emery, kdo lovil puky ze své branky. Nejprve jej překonal Dan Girardi a v polovině třetí dvacetiminutovky ho vyhnal ze svatyně Dan Carcillo. Rangers výhrou 4:1 odčinili porážku ve druhém duelu v Madison Square Garden.

Perličky:
* Steve Mason si zachytal v playoff poprvé od roku 2009, kdy v dresu Jackets čelil Detroitu.
* Rangers zblokovali 28 střel, z toho 5 Dan Girardi a 4 Kevin Klein.
* Jakub Voráček a Carl Hagelin ve druhém dějství shodili rukavice, ale nakonec místo pětiminutových trestů dostal každý jen dvě minuty za hrubost.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


LAK LOS ANGELES - SJS SAN JOSE 3:4p (0:1, 2:1, 1:1, 0:1)

Velmi důležitý zápas pro Los Angeles vypadal z pohledu Kings daleko lépe než dvojice duelů, která proběhla v San Jose. To přesto, že skóre otevřel ve prospěch Žraloků Brent Burns už ve čtvrté minutě. Králům se povedlo odpovědět a dokonce i otočit, když Anttiho Niemiho pokořil v polovině druhé periody Marián Gáborík. Následovala přetahovaná o vedení a nakonec došlo na prodloužení, kam zápas poslal svým druhým gólem playoff Tomáš Hertl. V přidaném čase pak Los Angeles poslal do kolen Patrick Marleau, jehož pomalý bekhend jaksi našel cestu za záda Jonathana Quicka.

Perličky:
* Svůj debut v playoff NHL si odbyl Tanner Pearson. V sestavě nahradil Kyla Clifforda. Chyběl také Matt Greene, čehož málem Kings litovali při zranění Drewa Doughtyho, které nakonec nebylo tak vážné, jak nejprve vypadalo.
* Patrick Marleau a Joe Thornton se každý jednou asistencí podíleli na gólech Sharks a už mají na kontě 100 bodů v playoff v kariéře.
* Sharks mají šanci ve druhém roce za sebou postoupit z prvního kola už po čtyřech zápasech.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.