Nejužitečnějším hráčem play off se stal Justin Williams

14. 06. 2014, 09:00 » Ocenění hráči - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Dvaatřicetiletý kanadský útočník Justin Williams mohl kromě třetího Stanley Cupu ve své kariéře potěžkat i svoji jubilejní Conn Smythe Trophy, udělovanou nejužitečnějšímu hráči play off. Rodák z Cobourgu tak dostal přednost třeba před nejproduktivnějším hráčem vyřazovací části Anže Kopitarem, nejlepším střelcem play off Mariánem Gáboríkem či skvělými výkony se prezentujícím obráncem Drew Doughtym.

Tím však nechceme nijak podrývat Williamsovy výkony, kanadský útočník prožil z individuálního hlediska bezpochyby nejlepší vyřazovací část své kariéry. Williams nasbíral v letošním play off 25 bodů (9+16), z toho sedm v sérii proti NY Rangers, což z něj činí nejproduktivnějšího hráče finálového souboje.

Kanadský útočník se bodově podílel na všech vítězstvích svého mužstva v pěti zápasové sérii proti Jezdcům, nebodoval pouze při jediné porážce Kings ve čtvrtém duelu. Vedle pěti asistencí vsítil i dvě branky, a to vítězný gól v prodloužení prvního zápasu a úvodní branku rozhodujícího, pátého utkání. Ve druhém duele série, ve kterém Kings zvítězili 5:4 v nastaveném čase, přispěl svému týmu hned třemi asistencemi.

Justin Williams
JUSTIN WILLIAMS LAK
Pravé křídlo
Play off 2013/14
GP: 26 | G: 9 | A: 16 | Body: 25
Střely: 67 | +/-: 13
Ale Williams o sobě dal vědět samozřejmě již v předchozím průběhu play off, mimo jiné potvrdil svou pověst specialisty pro sedmé zápasy, kterou letos Kings nadmíru ocenili. Hned ve třech sedmých zápasech, které museli v průběhu vyřazovací části absolvovat, vstřelil Williams dvě branky a na další tři nahrál, včetně asistence na rozhodující trefu Aleca Martineze v prodloužení sedmého utkání proti Chicagu Blackhawks ve finále Západní konference.

Williams odehrál v kariéře již sedm takovýchto utkání, všechny vyhrál a se 14 body je nejproduktivnějším hráčem sedmých zápasů v historii NHL.

„Unikátní je jeho herní vyrovnanost v každém zápase, ať už hrajeme doma nebo venku. Je schopen střílet klíčové branky a naplno přijmout roli, kterou mu na ledě určíme,“ řekl trenér Darryl Sutter.

Williams začal svoji kariéru v nejvyšší zámořské soutěži v roce 2000, kdy byl z 28. pozice draftován Philadelphií. V dresu Flyers odehrál necelé čtyři sezóny, naplno se však prosadil až po své výměně do Caroliny v roce 2004.

V sezóně 2005-2006 si vytvořil doposud platné bodové maximum (76) v základní části, především však s týmem získal svůj první Stanley cup v kariéře. V sedmém finálovém utkání proti Edmontonu tehdy brankou 61 vteřin před koncem základní hrací doby stvrdil vítězství Hurricanes v poměru 3:1 a pomohl týmu k prvnímu a doposud jedinému Stanley Cupu. Do Los Angeles byl později vyměněn v průběhu sezóny 2008-2009.

Zatímco v roce 2012 vyhrál Conn Smythe Trophy Jonathan Quick za přispění skvělé defenzívy, tentokrát Kings dokráčeli k titulu jako nejlépe střílející tým play off. Williams patřil mezi klíčové muže v sestavě Darryla Suttera, byť většinu času odehrál ve třetí formaci po boku Jarreta Stolla a Dwighta Kinga. „Nejsem nejrychlejší bruslař, ani nejlepší střelec. Prostě se ze sebe snažím vydat všechno a pracovat s tím, co umím,“ řekl Williams.