Na roli kapitána jsem připraven, tvrdí PK Subban

11. 09. 2014, 15:20 » Informace z klubů - Autor: Petr Widenka

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Před pěti týdny podepsal s Montrealem nový osmiletý kontrakt, nyní je PK Subban připraven na další krok - stát se 29. kapitánem v historii Canadiens.

„Čím více jsem pod tlakem, tím lépe hraju. Myslím si, že jsem toho dokázal už dost za těch pár sezón, co hraju v této soutěži. Vydobyl jsem si dostatek respektu u spoluhráčů i soupeřů, abych mohl pomýšlet na funkci kapitána,“ řekl Subban.

I mnoho zámořských expertů favorizuje 25letého obránce jako hlavního kandidáta na příštího kapitána Canadiens. Tato funkce zůstala volná po odchodu Briana Gionty, který byl lídrem mužstva od roku 2010, ale v nadcházející sezóně již bude oblékat dres Buffala Sabres.

Gionta převzal tuto funkci po finském útočníkovi Saku Koivovi, který plnil roli kapitána celých 10 let (1999-2009). Nutno poznamenat, že sezónu 2009-2010 odehráli Canadiens poprvé ve své historii bez kapitána, teprve od následujícího ročníku se jim stal právě Brain Gionta.

PK Subban
PK SUBBAN MTL
Obránce
Základní část 2013/14
GP: 82 | G: 10 | A: 43 | Body: 53
Střely: 204 | +/-: -4
V sestavě Montrealu najdeme ale i další kandidáty na kapitánské “C”. Andrei Markov, Max Pacioretty nebo český útočník Tomáš Plekanec představují pro trenéry další logické volby.

Zkušený ruský bek Andrei Markov plní už od roku 2010 funkci asistenta kapitána, Tomáš Plekanec má pro změnu zkušeností s funkcí kapitána v českém národním týmu. Max Pacioretty, který byl loni nejproduktivnějším hráčem Canadiens a zároveň čtvrtým nejlepším střelcem NHL, už dříve uvedl, že by se této pozice také nebál.

„Určitě bych to přijal. V našem kádru je hodně hráčů, kteří by se na tento post hodili, a to je určitě pozitivní zpráva. Kdokoliv se pak stane kapitánem, bude to mít ve své funkci mnohem jednodušší,“ řekl Pacioretty.

Jak už byl zmíněno, Canadiens měli v historii klubu 28 kapitánů. Nejdéle (tj. 10 let) v ní vytrvali Saku Koivu a Jean Beliveau.