Hemský si zvyká na život v Dallasu

25. 09. 2014, 15:00 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Poprvé ve své dvanáctileté kariéře v NHL nezačíná pro Aleše Hemského nová sezóna na tréninkovém kempu Edmontonu Oilers. Jednatřicetiletý útočník byl v březnu nejprve vyměněn do Ottawy, aby v červenci podepsal jako volný hráč tříletou smlouvu s Dallasem, kam přesídlil i jeho parťák Jason Spezza, se kterým se mu v Senators dařilo.

„Kluci jsou skvělí a já si čas tady užívám. Kemp je všude stejný. Je to tvrdá práce a vy se přes něj prostě musíte dostat,“ řekl během kempu Hemský klubovým stránkám.

S Ottawou si ve 20 utkáních připsal 17 bodů. Hrál v útoku s českým forvardem Milanem Michálkem a právě bývalým kapitánem kanadského týmu Jasonem Spezzou, jenž byl do Stars vyměněn, ze smlouvy mu zbývá jeden rok.
„Je chytrý a velmi tvořivý hráč,“ myslí si Spezza. „Tvrdě pracuje i mimo led. Je velmi zkušený a jeho nákup byla dobrá volba.“

Ales Hemsky
ALEŠ HEMSKÝ DAL
Pravé křídlo
Základní část 2012/13
GP: 38 | G: 9 | A: 11 | Body: 20
Střely: 82 | +/-: -6
Hemský a Spezza spolu na tréninkovém kempu bruslili spolu a dá se očekávat se kouč Lindy Ruff zkusí tyhle dva dohromady v jednom útoku. Kromě nich dvou se body očekávají především od dvojice Seguin-Benn.

„Máme na výběr spoustu dobrých hráčů. To byl jeden z důvodů, proč jsem sem přišel. Věděl jsem, že mají dobré centry. Je tu dobrý mix hráčů, se kterými můžete hrát. V zápase můžeme protočit řady a budeme hrát pořád stejně. To je velká pomoc pro nás. Není mnoho týmů, které mají tuto možnost,“ ví Hemský.

Český šikula si může se Spezzou zahrát i v přesilovkách. Trenéru Lindy Ruffovi se na Hemského hře líbí spoustu věcí. „Jeho nahrávky jsou impozantní. Myslím, že jeho úroveň je dobrá. Má skvělé individuální schopnosti. Dokáže hrát dobře pod tlakem, to je jedna z věcí, kterou hráč musí na takové úrovni umět,“ řekl Ruff.

Ve finále nebyl rodák z Pardubic od roku 2006, kdy s Oilers neuspěl proti Carolině. Nyní doufá, že se mu to podaří s Dallasem, který čeká na svoje první finále už od roku 1999, kdy vyhrál Stanley Cup.

„Už je to nějaký čas. Uvědomujete si, že čas letí. Myslíte si: dostanu se do play off příští rok. Za další sezónu opět to stejné. Pak najednou zjistíte, že za osm let jste ani jednou nepostoupili do play off. Vždycky jste hladoví, abyste se do play off dostali. To je ten důvod, proč hrajete. To je důvod, proč hrajete hokej, proč hrajete NHL. Chcete postoupit do play off a vyhrát Stanley Cup. To je váš cíl,“ dodává Hemský.