Tomáš Vokoun pověsil brusle na hřebík!

15. 12. 2014, 15:30 » Češi v NHL - Autor: Matyáš Krahulík

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tomáše Vokouna si čeští fanoušci asi nejčastěji pamatují jako brankáře, který vychytal pro české barvy nečekaný, ale o to slavnější titul na MS v roce 2010 či bronz na ZOH v Turíně, ale náš portál se již podle názvu zaobírá hlavně nejlepší hokejovou ligou světa NHL, a tak si pojďme připomenout co Voky v této lize dokázal.

Začínáme v roce 1994, kdy ho draftoval nejslavnější tým hokejové historie, tedy Montreal Canadiens. Vokoun tehdy nebyl považován za nějaký supertalent, takže přišel na řadu až v devátém kole, ale i přesto se nakonec dokázal do NHL probojovat. V dresu Habs se však objevil pouze v jednom zápase v roce 1996 a to navíc jako střídající brankář. Další šanci už v Montrealu nedostal, a tak o v roce 1998 přestoupil do Nashvillu, který byl v té době úplně novým klubem NHL a rychle se tam dostal do povědomí fanoušků. V dresu Predators naskočil do osmi sezón, ale do play off se podíval jen dvakrát a navíc neúspěšně, a to i přesto, že jeho úspěšnost zákroků dosahovala každoročně hodnot okolo 92 %. Predátory Tomáš opustil v roce 2007, kdy byl při vstupním draftu vyměněn do týmu Panthers. V roce 2008 byl pak vybrán do All Star Game v Atlantě.

Tomas Vokoun
TOMÁŠ VOKOUN
Brankář
Kariérní statistiky
Statistiky: 300-288-57
GAA: 2.55 | SV: 91.69%
Na Floridě Vokoun vydržel další čtyři sezóny a ukázalo se, že Panthers neudělali chybu, když ho z Nashvillu přivedli. Měl totiž ještě lepší čísla než v městě country. Jen týmové úspěchy se opět nedostavily. Tomáš se s Floridou ani jednou nepodíval do play off, a tak nakonec Sunshine State v roce 2011 jako volný hráč opustil. Na rok se upsal silnému Washingtonu a plán byl jasný - konečně vyhrát Stanley Cup. To ale Tomášovi znovu nevyšlo. Washington sice postoupil do pay off, ale Vokoun v něm nechytal. Po nepřesvědčivých výkonech v základní části ho nahradil Brendan Holtby a Capitals vypadli ve druhém kole s Rangers. Vokoun se následně nedohodl na prodloužení kontraktu a na trhu s volnými hráči podepsal svůj poslední kontrakt v NHL. Na Stanley Cup zkusil zaútočit s Pittsburghem.

Sezónu 2012-13 však neplánovaně zkrátila výluka, takže nakonec Voky naskočil jen do dvaceti zápasů základní části a v play off se s ním počítalo jako s náhradníkem Marc-Andreho Fleuryho. Kanaďan, ale nechytal přesvědčivě, a tak nakonec přecejen chytal český veterán. Pittsburgh ale prohrál ve finále konference s Bostonem jasně 0:4 na zápasy a Vokoun se tak vytoužené trofeje znovu nedočkal. Před sezónou 2013-14 mu byla nalezena krevní sraženina, která ho o připravila zbytek naděje na triumf ve Stanley Cupu. Voky se po několikaměsíční pauze objevil již pouze v AHL a před letošním ročníkem tak velmi obtížně sháněl angažmá. Nakonec vhodnou nabídku nedostal, a tak nyní s profesionálním hokejem definitivně končí.