Eliáš dal 400. gól v NHL a odsoudil Toronto k smutnému rekordu

07. 02. 2015, 12:45 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Odškrtnuto! Tohle si mohl po včerejším utkání proti Toronto Maple Leafs říci Patrik Eliáš, dlouholetý útočník ve službách New Jersey Devils. Stal se totiž 91. hráčem v historii NHL, kterému se podařilo dosáhnout hranice 400 gólů v lize. V krátké době je to tak jeho druhý milník, minulý měsíc zaznamenal jubilejní 1000. bod v NHL.

V sezóně to byl jeho sedmý zásah, ale pro Ďábly v utkání velmi důležitý. Přišel zkraje druhé třetiny, kdy domácí vedli pouze 1:0 a hostům z Kanady tak stačila nějaká víceméně náhodná akce, aby se vrátili zpět do zápasu. Český veterán dostal puk od Travise Zajaca, z prostoru mezi kruhy překonal Jamese Reimera a ukončil devítizápasové čekání na trefu.

"Ano, konečně! To je to, jak to cítím. Vypadá to, že jsem se konečně dostal do formy. Už to byl nějaký čas. Je to divný rok," vylíčil svoje pocity Eliáš.

Jeden oslavuje, druzí nechápou


I Maple Leafs přepisovali historii, ale rozhodně z toho nemají radost. Jejich porážka s Devils byla už totiž rekordní 11. v řadě. Poslední tak strašnou sérii měl klub v ročníku 1966/67, kdy prohrál 10 zápasů v řadě. Nutno dodat, že tehdy to bylo 10 proher v základní hrací době za sebou, nyní zaznamenali Leafs během této série aspoň jeden bod, paradoxně 28. ledna proti Devils (1:2 po nájezdech).

"Nejsou to typy těch rekordů, které chcete stanovit. Je to hrozné," vyjádřil se například útočník Tyler Bozak.

Co je ale paradoxem největším, je fakt, že Toronto ze sezóny 1966/67 navázalo na 10 zápasovou sérii bez výhry stejně dlouhou sérii bez prohry (osm výher a dvě remízy) a nakonec vyhrálo Stanley Cup. Navíc to je zatím poslední ročník, kdy se kanadský velkoklub probojoval až do finále.

Další statistické zajímavosti


* Jaromír Jágr skóroval do prázdné branky a zaznamenal tak svoji 716. trefu v kariéře, čímž se přiblížil na rozdíl jednoho gólu na pátou pozici v historii, kterou drží Phil Esposito.
* Útočník Devils Adam Henrique oslavil své 25. narozeniny.
* Phil Kessel omylem zasáhl hokejkou do obličeje v první třetině v závaru před brankou Leafs spoluhráče Codyho Fransona.
* Obránce Toronta a zároveň kapitán Dion Phaneuf chyběl v pátém zápase v řadě kvůli zranění v horní části těla.
* Útočník Devils Michael Ryder byl v pátém zápase v řadě pouze zdravým náhradníkem.
* New Jersey dokončilo pětizápasovou domácí sérii s bilancí 4 výher a jedné prohry v prodloužení.
* Toronto má šanci se dostat na vítěznou vlnu v sobotu, kdy hraje proti Edmontonu, druhému nejhoršímu týmu v NHL.