Nejsem ochoten hrát ve čtvrté formaci, říká Eliáš

09. 03. 2015, 20:35 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jeho čas se krátí a i jeho výkony mají s přibývajícím věkem sestupnou tendenci. Patrik Eliáš už toho má hodně za sebou, dvakrát vyhrál Stanley Cup a v pěti sezónách v řadě nasbíral minimálně 70 bodů a je lídrem Devils v gólech (403), asistencích (608) a logicky i v bodech (1011). A za zhruba měsíc mu už bude 39 let. Přesto nechce mít v Devils nějakou podřadnou roli.

Jeho role v Devils přirozeně klesá, ale stále je schopen odehrát kvalitní zápasy a má navíc zkušeností na rozdávání. Ve formaci hraje s Dainisem Zubrusem a Stephenem Giontem a má jasno, kde bude a kde nebude hrát.

"Pokud chtějí, abych hrál ve čtvrté formaci, tak to nejsem ochoten udělat. „Myslím, že rozhovor o tom budu mít po sezóně. Vím, čeho jsem chopen,“ řekl pro NJ Advance Media.

Patrik Elias
PATRIK ELIÁŠ NJD
Centr
Základní část 2014/15
GP: 56 | G: 10 | A: 18 | Body: 28
Střely: 90 | +/-: -13
A co kdyby si ho generální manažer Lou Lamoriello pozval po sezóně na kobereček a zeptal se ho, zda by v další sezóně hrál ve čtvrté formaci? „Asi bych to neakceptoval, protože nedokážu uvažovat o sobě jako hráči ve čtvrtém útoku a nebyl bych pro tým v této roli užitečný. Jednoduše,“ dodal.

Zároveň se rodák z Třebíče poukazuje, že zatím má vzhledem k ne příliš ofenzivní hře Ďáblů dobré statistiky (10+18 v 56 utkáních). V tomto ročníku je ve druhém roce své tříleté smlouvy s celkovou hodnotou 16.5 miliónů dolarů. Je také přesvědčen, že by se našly týmy, které by se o něj zajímali v případě, že v New Jersey by ho už nechtěli.

GM Lamoriello si za svým nejdéle sloužícím hráčem v sestavě ale zatím stojí. „Podívejte se na to, co právě teď dělá. Hrane proti top lajnám každého týmu každý večer. To o tom, kde dnes je, říká hodně. Proč se staráme o zítřky?“