Jágr dvakrát bodoval a je čtvrtý v historickém bodování

03. 04. 2015, 15:30 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Floridě Panthers se zvýšily šance na play off poté, co deklasovali vysoko 6:1 Carolinu. Boston a Ottawa, jejich hlavní konkurenti, ale také vyhráli a s počtem zbývajících zápasů do konce základní části se teoretická možnost postupu stále snižuje. Co však může alespoň české fanoušky těšit, je forma Jaromíra Jágra, který vstřelil svůj 721. gól v kariéře a zaznamenal svoji 1077. asistenci v kariéře.

V součtu to činí 1798 bodů a to českou legendu vyrovnává s jinou legendou, Ronem Francisem na čtvrtém místě historického bodování NHL. Francis se přitom s Jágrem mladíkem potkal v jeho nováčkovské sezóně a spolu vydrželi až do ročníku 1998/99.

Jágrovi bylo 15. února už 43 let, ale stále je schopný dát za sezónu 16 branek a v 73 zápasech nasbírat i slušných 43 bodů. Lídrem hráčů, jimž bylo 1. února v jakékoliv sezóně 42 nebo více let, je však stále Gordie Howe, který nasbíral za jednu sezónu 52 bodů. Jágr je teprve pátým hráčem, který zaznamenal nejméně 43 bodů v sezóně ve věku 42 let nebo starší společně s Markem Recchim, Igorem Larionovem a Markem Messierem.

Jágrova léta v nejlepší hokejové lize světa však pravděpodobně stále nejsou sečtena. Florida se zajímá o českého veterána i na příští sezónu a očekává se vzájemná dohoda obou stran po této sezóně. Jejich zájem není překvapením, když si zjistíme, že od výměny z New Jersey nasbíral Jágr v 16 zápasech 14 bodů.

Jeho forma v Panthers také znamená, že tato remíza na čtvrté pozici historického bodování zřejmě nevydrží dlouho.