Devils poprvé vyhráli, Toronto stále bez porážky

14. 10. 2010, 06:30 » Review - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
New Jersey vyhrálo poprvé v sezóně. Maple Leafs potřetí vyhráli, tentokrát na ledě zatím tápajícího Pittsburghu. Washington díky Ovechkinovi porazil New York Islanders. Tampa Bay si veze cenné vítězství z Montrealu.

BUFFALO - NEW JERSEY 0:1p (0:0, 0:0, 0:0, 0:1)

Utkání brankářů, tak by se dal nazvat duel mezi Buffalem a New Jersey. Jediný gól padl až v prodloužení a vstřelil ho Ilya Kovalchuk. Pro vyhlášeného kanonýra to byl první gól v nové sezóně. Devils měli před utkáním skóre 6:14 ve svůj neprospěch. Jejich obrana si tedy v dnešním utkání výrazně polepšila. Ovšem útok stále výrazně zaostává za svými možnostmi. A je velice pravděpodobné, že příště už jediná branka na vítězství stačit nebude. Martin Brodeur zaznamenal své první čisté konto v sezóně, na kterém se podílel 24 úspěšnými zákroky. Ryan Miller na druhé straně podal taktéž výborný výkon. Inkasoval jednou ze 35 střel.

Perličky:
* Martin Brodeur vychytal celkově 111. čisté konto v kariéře.
* Jason Pominville naposledy vynechal zápas Sabres 7. dubna 2006, kdy byl zdravým náhradníkem v utkání proti Philadelphii.
* Henrik Tallinder a Adam Mair z New Jersey nastoupili proti svému bývalému klubu, ve kterém předtím oba působili sedm sezón.

Statistické review zápasu najdete ZDE.

WASHINGTON - NY ISLANDERS 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Washington nakonec splnil roli favorita, ale dlouho se "Caps" trápili. Jako první se střelecky prosadili hosté z New Yorku, konkrétně se trefil Nino Niederreiter. Za Washington ve druhé třetině odpověděl Alexander Ovechkin, kterému asistoval Bäckström. V čase 56:21 si oba dva role vyměnili. Nicklas Bäckström se prosadil poprvé v sezóně a hned zajistil svému týmu dva body. V brance Capitals byl Michal Neuvirth a vedl si opět velice dobře. Z 24 střel pustil za svá záda pouze jedinou.

Perličky:
* Nino Niederreiter vstřelil svůj první gól v NHL ve věku 18 let a 35 dní. Stal se čtvrtým nejmladším střelcem v NHL od roku 1967.
* První pětice nejmladších střelců od sezóny 1967/68: Grant Mulvey (Chicago, rok 1974) 18 let a 32 dní, Jordan Staal (Pittsburgh, 2006) 18 let a 32 dní, Patrick Marleau (San Jose, 1997) 18 let a 34 dní, Nino Niederreiter (NY. Islanders, 2010) 18 let a 35 dní a Brian Bellows (Minnesota, 1982) 18 let a 37 dní.
* Na branku 18letému Niederreiterovi, jenž je nejmladší hráč letošní sezóny NHL, nahrával 39letý Doug Weight, kterému příští rok v lednu bude 40 let. Weight je šestým nejstarším aktivním hráčem v NHL.

Statistické review zápasu najdete ZDE.

MONTREAL - TAMPA BAY 3:4p (2:0, 0:1, 1:2, 0:1)

Tampa Bay vyhrála i svůj druhý zápas v sezóně. Utkání v Montrealu, ale nebylo jednoduché. Domácí Canadiens absolvovali totiž letošní premiéru před svými fanoušky. Plná hala hnala svůj tým kupředu a na hře domácích to bylo znát. První třetinu vyhrál Montreal 2:0. Druhou branku vstřelil Tomáš Plekanec. Jenže poté kanadský tým přestal hrát a iniciativu převzala Tampa Bay, která byla střelecky hodně aktivní. Lightnig se prosadili až ve druhé třetině, kdy snížil Clark. Ve třetí třetině nejprve vyrovnal St. Louis, poté se trefil Andrei Kostitsyn a "Habs" znovu vedli 3:2. Jenže v čase 58:41 vyrovnal v přesilové hře Steven Stamkos a poslal utkání do prodloužení. Nastavení rozhodl Ryan Malone a Tampa Bay mohla začít slavit cenné vítězství.

Perličky:
* Roman Hamrlík odehrál svůj první zápas v sezóně.
* Victor Hedman odehrál 26 minut a 14 vteřin, v předešlém utkání proti Atlantě "jen" 22 minut a 58 sekund. Ovšem proti Thrashers byl Švéd dvakrát vyloučen.
* Carey Price byl podruhé za sebou nejlepším hráčem Montrealu.

Statistické review zápasu najdete ZDE.

PITTSBURGH - TORONTO 3:4 (2:1, 1:3, 0:0)

Toronto je zatím jedno z největších překvapení nového ročníku. Maple Leafs dokázali uspět i ve svém třetím zápase a stále ještě neokusili chuť porážky. Ovšem třetí vítězství se nerodilo vůbec snadno. Penguins byli po celý zápas aktivnějším týmem a v některých pasážích zápasu měli jasně navrch. První třetina skončila 2:1 pro domácí Pittsburgh. Ve druhé třetině se Torontu podařilo nepříznivý stav obrátit. Maple Leafs během sedmi minut vstřelili tři branky. Za Penguins ještě v závěru druhé periody snížil prvním gólem v ročníku Sidney Crosby. Ve třetí třetině byl na ledě už pouze jeden tým a to Pittsburgh. Toronto bylo pod velkým tlakem, ale nakonec jednobrankový náskok udrželo. Zejména brankář Jonas Gustavsson si zaslouží velkou pochvalu, protože jeho zákroky v posledních minutách zajistily Torontu dva body.

Perličky:
* Penguins ani napotřetí nevyhráli ve své nové hale.
* Evgeni Malkin neproměnil za stavu 2:4 trestné střílení.
* Colton Orr dostal v bitce KO od Deryka Engellanda.

Statistické review zápasu najdete ZDE.