Chce s ním Montreal prodloužit? Ptát se jich nebudu, říká Plekanec

11. 09. 2015, 15:30 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Vypadá to, že zbývá ještě jeden kvalitní veterán v ofenzivě, který míří do následujícího ročníku bez záruky prodloužení současného kontraktu. Tomáš Plekanec, jeden z nejlepších centrů a nejproduktivnějších hráčů za poslední roky, se chystá do posledního sezóny, ve které platí jeho šestiletý kontrakt s celkovou hodnotou 30 miliónů dolarů, ale stále musí s klubem probrat otázku nové smlouvy.

„Nebudu se jich ptát, jestli mě chtějí. Jestli mě chtějí, tak si myslím, že se ozvou,“ řekl Plekanec pro Canadian Press. „Mám zavolat a zeptat se: Chcete mě tady? Mám telefonní číslo. Myslím si, že je to na (generálnímu manažerovi) Marcu Bergevinovi. Pokud mě chce, jsem si jistý, že zavolá agentovi a začne vyjednávat.“

Plekanec, jemuž bude v říjnu 33 let, je zajímavý příběh sám o sobě. V minulém ročníku nasbíral 60 bodů, což je jeho bodové maximum od podpisu šestileté smlouvy. Opora českého národního týmu byla vždycky zodpovědná, vytrvalý na obě strany hrající centr, který se občas ocital ve spekulacích na jmenování o Selke Trophy pro nejlépe branícího forvarda. Rodák z Kladna se stal centrem prvního montrealského útoku a jak je známo, tak právě tato pozice je v posledních ročnících pro kanadský klub slabým místem.

A mohli by si Habs dovolit ho ztratit? To je zajímavá otázka. Alex Galchenyuk, třetí celkový výběr v roce 2012, byl draftován s vizí, že se z něj jednou stane střední útočník v top lajně Canadiens, ale věci nešly podle plánu.

Tomas Plekanec
TOMÁŠ PLEKANEC MTL
Centr
Základní část 2014/15
GP: 82 | G: 26 | A: 34 | Body: 60
Střely: 248 | +/-: 8
„Galchenyuk tam ještě není,“ vysvětloval Bergevin. "Možná že nikdy nebyl středním útočníkem."

Pokud tomu skutečně tak je, jaké je tedy řešení?

Vysoce hodnocený prospekt Michael McCarron, který odehrál loňský ročník v juniorské OHL, by se mohl nabízet v úvahu, ale je mu teprve 20 let a nikdy nehrál ani v AHL, natož aby naskočil hned do NHL. Lars Eller by se mohl v případě nouze posunout z pozice třetího centra na druhého. David Desharnais není tak velký a silný, a mohl by tak být ofenzivnějším středním útočníkem druhé nebo třetí formace.

Pro tuto chvíli Plekanec je smířený, že bude muset čím dál tím častěji odpovídat na otázky týkající se jeho další budoucnosti v Montrealu. A musí doufat, že jednoho dne se mu ozve jeho agent Rick Curran, že mu zavolal Bergevin.

„Uvidíme, jestli zvedne telefon a zavolá mému agentovi. Všechno, co můžu udělat, je kontrolovat svoji hru a na to se zaměřím,“ dodal hráč s číslem 14 na zádech na závěr.