Židlický zůstává v NHL. Na rok s ním podepsali Islanders

19. 09. 2015, 09:45 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Tak konečně se po týdnech čekání dočkal. Je možná až trochu překvapující, jak dlouho musel na letošním trhu s volnými hráči čekat Marek Židlický, až podepíše nový kontrakt. Před tímto podpisem se spekulovalo o mnoha týmech, které měly o českého veterána zájem, mezi kterými byli i New York Islanders. A právě ti se se Židlickým dohodli na roční smlouvě s údajnou, ovšem nepotvrzenou hodnotou 1.5 miliónů dolarů.

Podle zámořských novinářů může Židlický získat i bonusy, podle kanadského novináře Elliottea Friedmana spočívají v počtu odehraných zápasů, nasbíraných bodů a vyhraných kol ve vyřazovacích bojích. Tento kontrakt Ostrovanům nijak situaci pod platovým stropem neztížil, podle zámořských serverů tam mají ještě 6.6 miliónů volného místa.

Nikdo by si samozřejmě netipoval Židlického na Norris Trophy, ale osmatřicetiletý veterán má na kontě úctyhodných 738 utkání v základní části a dalších 44 v play off. Ve svém věku ho budou Newyorčané využít zejména v přesilových hrách, kde vyniká skvělou rozehrávkou a přesnou střelou od modré.

Židlický navíc nahradí slovenského obránce Lubomíra Višňovského, se kterým se Islanders rozhodli neprodloužit po minulé sezóně smlouvu. Višňovský se prozatím pere o místo v NHL na tréninkovém kempu Chicaga (více v v tomto článku).