Další dva roky a 12 miliónů dolarů. Plekanec podepsal novou smlouvu

16. 10. 2015, 18:10 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Jedním z velkých otazníku Montrealu na začátku letošní sezóny byl stav centra Tomáše Plekance ohledně jeho nové smlouvy. Dnes jsme se dočkali odpovědi. Canadiens a Plekanec totiž souhlasili na dvouletém kontraktu s celkovou hodnotou 12 miliónů dolarů. Smlouva, která začne platit od ročníku 2016/17, mu v prvním roce zaručí 5 miliónů, v druhém pak sedm, což je ale pořád narůst oproti jeho současné smlouvě (30 miliónů dolarů na šest let a pět miliónů průměrný roční plat).

Na první pohled se tento kontrakt zdá jako výhra pro obě strany. Montreal nepodepsal s dvaatřicetiletým Čechem, kterému bude brzy 33 let, dlouhodobý kontrakt, zatímco Plekanec se dočkal příjemné změny co se týče platu a také se nebude muset zdržovat na trhu s volnými hráči. Kontrakt mu také dovolí se soustředit jenom na hokej, který mu ze začátku tohoto ročníku zatím jde.

Plekanec je na prvním týmovém místě v počtu bodů (čtyři - společně s Maxem Paciorettym), zatímco průměrně strávil na ledě 19 minut a 30 sekund. Rodák z Kladna také vyhrál 53 % vhazování a solidní čísla si drží i v držení puku.

Při pohledu do budoucna bude zajímavé sledovat, jak se Plekancovo prodloužení promítne do budoucnosti Montrealu na pozici centra. Střední útočníci Alex Galchenyuk a David Desharnais budou potřebovat nové smlouvy na sezónu 2017/18, což je stejný ročník, ve kterém vyprší Plekancův nový kontrakt.