Expanze, návrat Thrashers a ZOH? Vše je možné, říká Bettman!

11. 11. 2015, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Od začátku 90. let vládne pevnou rukou Národní hokejové lize, za jeho vlády jsme se ocitli třikrát ve výluce, jednou proběhla stávka a stal se mezi většinou fanoušků nesnášeným komisařem NHL. V pondělí se Gary Bettman rozpovídal na žhavá témata posledního období, tedy o expanzi (zmínil se dokonce i o Atlantě) a účasti hráčů na Olympiádě.

Expanze? Nic není jisté!

Tuto větu slyšíme již od léta a stále se nezměnila. Dva uchazeči, Las Vegas i Quebec, sice očividně splnili podmínky, které jim liga stanovila, stále však mohou pouze snít. U Las Vegas se hledá fanouškovská základna, zatímco Quebec má problémy ekonomické (kvůli kurzu dolaru). Ovšem jsou tu další otázky. Pokud se zvýší počet klubů v lize na 31 nebo 32, jaký dopad to bude mít na systém a rozložení ligy? Právě tato otázka se řeší nejvíce. Bettman navíc říká: “Nemáme stanovenou časovou hranici, kdy řekneme, jestli se liga rozšíří či nikoliv.”

Návrat Atlanty Thrashers? Není vyloučen!

Dále Gary dodal, že liga nebude čekat, až se Seattle rozmyslí jestli přihlášku podá, či nikoliv. Když už otevřel otázku ostatních měst s potenciálem na NHL, zmínil též Atlantu. Z hlavního města státu Georgie se NHL naposledy odstěhovala roku 2011 (poprvé roku 1980 do Calgary) do Winnipegu. Klub Thrashers hrál v lize pouze 12 sezon a jeho největším úspěchem se stal jediný postup do play off roku 2007. Zde byli okamžitě vyřazeni a prohráli s New York Rangers 0:4 na zápasy.

Jak se k návratu Drozdů vyjádřil sám přední muž nejlepší ligy světa? “Atlanta by mohla být stále velmi hodnotný trh, i když aktuálně není tato otázka na stole.” Čas ukáže, jestli se dočkáme návratu na města hazardu (snad největším v Americe hned po Las Vegas).

Olympijské hry v Asii? Obrovský potenciál pro NHL!

Od roku 1998 se během ZOH přeruší NHL a největší hvězdy odjíždějí na tuto událost reprezentovat své země v nejatraktivnějším mezinárodním turnaji světa. Pokaždé se vedení ligy dlouho rozmýšlí, jestli vůbec své hráče pustí, nemá z ní ani dolar (veškeré peníze jdou do kapsy IIHF) a navíc riskují zranění svých hráčů. Jenže má možnost rozšířit svůj trh i do netradičních hokejových destinací. Následující dvoje Zimní olympijské hry se budou konat v Asii (2018 v Jižní Koreji a 2022 v Číně). Zvláště Čína má tak velký potenciál, až zvedá činovníky Národní ligy z křesel.

Na závěr Gary odpověděl na otázku jeho odchodu do důchodu stručně: “S odchodem do penze nepočítám a nepřemýšlím o něm.”