Souboj generací. Uzdravivší Jágr vyzkouší detroitského Mrázka

29. 11. 2015, 19:35 » Preview - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pouhý jediný zápas, mezi Detroitem a Floridou, nám po dvou 12 zápasových dávkách nabídne NHL, ale pro československé fanoušky je jako stvořený. Jeho začátek je totiž naplánován na 20:00, vysílá ho Nova Sport 1 a objeví se v něm tři Češi (Jágr, Kindl a Mrázek) a dva Slováci (Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo). Přečtěte si před jeho začátkem ještě naše preview!

DET DETROIT (12-8-3) - FLA FLORIDA (9-9-4)

První ze třech vzájemných utkání v této sezóně čeká hokejisty Detroitu a Floridy, kteří obstarají dnešní jediný duel. V loňském ročníku byli úspěšnější hráči Panthers, kteří dokázali zvítězit ve třech zápasech, do statistik se v posledním vzájemném duelu 19. března zapsal gólem a asistencí také Jaromír Jágr. Jak dopadne dnešní večerní utkání?

Florida dokázala v posledním utkání proti Islanders vyhrát, předtím ale prohrála ve třech střetnutích v řadě. V sestavě hostů se i přes nucený odchod 8 a půl minuty před koncem třetí třetiny objeví Jaromír Jágr. Potvrdil to s odvoláním na týmové trenéry kouč Gerard Gallant. Český veterán, který je s devíti zásahy nejlepším střelcem týmu a s 18 body nejproduktivnějším hráčem, zaostává o jeden gól za Marcelem Dionnem na čtvrtém místě střelců v historii NHL (731 gólů), a pokud dnes skóruje, přiblížil by se zase o něco blíže překonání slavného Kanaďana. Obránce Dmitry Kulikov (koleno) měl na středečním tréninku bezkontaktní dres, a přestože s týmem na pětizápasový trip odjede, dnes nenastoupí. Zraněného Alexe Petrovice (kotník), jenž v sobotu netrénoval, nahradí v sestavě z farmy povolaný Dylan Olsen. Ke druhému vítězství řadě se bude snažit svými zákroky dopomoct Roberto Luongo.

Red Wings jsou v tabulce Východní konference na osmém postupovém místě pět bodů právě před Floridou, která má však utkání k dobru. I Detroitu se podařilo poslední utkání, proti Edmontonu, vyhrát, i když se rozhodovalo až v prodloužení. Více než 60 minut odehráli hráči Detroitu už tři utkání v řadě (bilance 2-0-1) a pět z posledních šesti (4-0-2). Do branky nastoupí po jednozápasové pauze znovu Petr Mrázek, do sestavy se navíc vrátí i další Čech Jakub Kindl, jenž poslední čtyři utkání strávil na tribuně jako zdravý náhradník. Z farmy byl povolán slovenský forvard Tomáš Jurčo, jehož se tam vedení týmu rozhodlo odeslat kvůli kondičním důvodům a kvůli tomu, aby nabral svědomí, což se mu povedlo. Dvaadvacetiletý rodák z Košic si totiž v dresu Grand Rapids připsal v AHL v pěti utkáních pět branek a čtyři asistence poté, co zaznamenal jednu asistenci ve čtyřech duelech v dresu Red Wings.

Na závěr ještě připomeneme jednu zajímavost: Panthers mají v posledních šesti utkáních proti Detroitu bilanci 5-0-1, včetně čtyř výher v posledních čtyřech utkáních na ledě Joe Louis Areny.

Tip redakce NHLportal.cz: 1

Statistické preview zápasu najdete ZDE.