Dupuis ukončil kvůli zdravotním problémům kariéru

08. 12. 2015, 22:10 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pascal Dupuis se rozhodl kvůli svému zdravotnímu stavu, který je ovlivněn jeho krevními sraženinami, ukončit profesionální kariéru. Šestatřicetiletý útočník to dnes oznámil prostřednictvím klubových stránek Pittsburghu.

Dupuis odehrál v této sezóně 18 utkání, zároveň však podstupoval procedury ředění krve a nedávno pak podstoupil několik příhod, které mohly souviset s jeho stavem. Z několika utkání musel odstoupit, naposledy 1. prosince proti San Jose, a pokaždé musel podstoupit řadu testů.

„Přestože hrál s povolením lékařů, které má i řada dalších hráčů v NHL, máme pocit, že risk, že Pascal bude hrát se svým stavem a s vedlejšími účinky testů, které slouží k jeho monitorování, není v nejlepším zájmu jeho dlouhodobého zdraví,“ řekl doktor Dharmesh Vyas, týmový lékař Penguins.

Dupuis byl týmem zapsán na listinu zraněných hráčů a Penguins měli v úmyslu ho umístit na listinu dlouhodobě zraněných hráčů.

„Bylo pro mě velmi těžké udělat toto rozhodnutí, že se vzdám této hry. Moje žena a moje děti byly vždycky mou hlavní prioritou a hraní s mým stavem se pro nás všechny stalo konstantní zátěží. Chci poděkovat mým spoluhráčům a organizaci Penguins pro jejich neochvějnou podporu během těchto těžkých časů," uvedl v prohlášení samotný Dupuis.

Dupuisovi objevili lékaři krevní sraženinu v lednu 2014 krátce poté, co si natrhl kolenní vazy. Šest měsíců bral léky na ředění krve a zároveň se zotavoval z operace kolena. V listopadu 2014 mu pak byla diagnostikována krevní sraženina v plíci, a proto musel odstoupit ze zbytku sezóny 2014/15, přičemž stále bral léky na ředění krve. V červnu 2015 mu lékaři dali zelenou, aby začal znovu trénovat a mohl chodit do soubojů.

Dupuis odehrál během 15 sezón v dresu Pittsburghu, Minnesoty, Rangers a Atlanty Trashers 871 utkání, ve kterých dal 190 branek a celkem nasbíral 409 bodů. 26. února 2008 byl vyměněn z Atlanty do Pittsburghu, kde o rok později vyhrál Stanley Cup.

Rodák z města Laval v kanadské provincii Quebec si v letošních 18 utkáních připsal dvě branky a stejný počet gólových nahrávek. Pittsburgh bude muset i nadále dodržovat Dupuisovu smlouvu, která je ve třetím ze čtyř ročníků a průměrně mu vynáší 3.75 miliónů dolarů.