Nezastavitelní Blues dohnali na čele Dallas. Ale co Stanley Cup?

30. 03. 2016, 14:55 » Úhel pohledu - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
St. Louis oplývá v posledních zápasech opravdu skvělou formou. Poté, co tým kouče Kena Hitchocka udržel ve čtyřech utkáních v řadě čisté konto, celkem jim neprůstřelnost vydržela 258 minut a 30 sekund, když jim Colorado vstřelilo gól, ale i tak Blues vyhráli, totiž mužstvo už pět utkání neprohrálo a se 101 body se vyrovnalo Dallasu na čele Centrální divize i Západní konference Dallas. Ale co další mety? Třeba takový Stanley Cup?

Klub, který vstoupil do ligy v roce 1967 jako součást expanze a v prvních třech sezónách postoupil pokaždé až do finále (kde však pokaždé, dvakrát s Montrealem, jednou s Bostonem, prohrál 0:4 na zápasy), od zmíněných let čeká na svoji první finálovou účast. V posledních čtyřech sezónách se sice tým probojoval do vyřazovacích bojích, ale až na jednu účast ve druhém kole (0:4 s Kings) skončil vždy už v prvním kole.

Mnoho lidí si myslí, že tým okolo kapitána Davida Backese zkrátka není tím kádrem stavěným pro play off, jakým jsou třeba Blackhawks nebo Kings. V týmu sice hrají hvězdy jako Vladimir Tarasenko, Paul Stastny nebo Alexander Steen, obranu pak řídí Alex Pietrangelo, Kevin Shattenkirk a Carl Gunnarsson, letos se přidává i nováček Colton Parayko, v brance je více než schopná dvojice Brian Elliott a Jake Allen, jenže když dojde na lámání chleba, tak St. Louis pořád něco schází.

Jistotu play off si klub z Missouri už zajistil, jenže pokud by tabulka Západní konference vypadala na konci sezóny stejně jako dnes (tzn. Blues na druhé pozici v Centrální divizi, Chicago třetí), tak by první kolo uvidělo opět souboj starých známých, což by se Blues vzhledem k neúspěchům v sériích proti Chicagu příliš nelíbilo. Lepší by pro ně bylo, kdyby skončili na první pozici v divizi, a šli by tak proti osmému týmu konference (za předpokladu, že by měli více bodů než první z Pacifické divize, což se zdá nyní jako reálnější varianta).

Ne že by Blues neměli dostatečně silný tým, který by byl schopen dokráčet až k vrcholu. Tarasenko vstřelil už 36 branek (jedna mu schází ke vyrovnání jeho kariérního maxima z loňského ročníku), Allen je se šesti čistými konty na druhém děleném místě v celé lize, Elliott je se 93.5% úspěšností zákroků nejlepší v celé lize mezi brankáři, kteří odchytali pět a více zápasů. Otázkou však je, zda tyto schopnosti prokážou zmiňovaní hráči i v bojích o Stanley Cup. I kdyby nenarazilo St. Louis na Chicago, tak na osmé pozici je Minnesota, která už šest utkání v řadě neprohrála. Loni navíc právě na Wild Blues v prvním kole vyhořeli.


After their shutout streak ended at 258:30, the @StLouisBlues still improved to 11-2-0 in their last 13. pic.twitter.com/Ru4JZmRKKm

— NHL (@NHL) March 30, 2016