Zemřel vlastník a zakladatel Flyers Ed Snider

11. 04. 2016, 21:15 » Novinky - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Přestože se mnoho fanoušků NHL, včetně těch z Philadelphie, už netrpělivě těší, jak uvidí svoje týmy ve vyřazovacích bojů, tak dnešní den se ponese ve znamení smutku. Ve věku 83 let totiž podlehl dlouhému boji s rakovinou zakladatel Flyers a jejich vlastník Ed Snider.

Nechme mluvit klub, jak popsal pana Snidera ve svém dnešním prohlášení:

Pan Snider byl klíčovým katalyzátorem při vytváření Philadelphie prvořadým sportovním městem. V roce 1966 založil Flyers a pomohl Spectrum Aréně (domov Flyers v letech 1967 až 1996, pozn. redakce) se vymanit z bankrotu. V roce 1974 se Flyers stali prvním týmem NHL z období expanze, který vyhrál Stanley Cup, o rok později pak svůj úspěch zopakovali. Spectrum se brzy stalo známým jako "America's Showplace".

Toto pak uvedl na ztrátu prezident klubu Paul Holmgren:

„Philadelphia Flyes, město Philadelphia a NHL dnes ztratili opravdovou ikonu. Pan Snider je tváří organizace Flyers, je uznáván a milován všemi svými současnými a bývalými hráči a má nejvyšší respekt celého hokejového světa. Vášeň pana Snidera a jeho snaha učinily Flyers jednou z nejznámějších značek ve všech sportech vůbec. Jeho touha mít vždy pro toto město a pro naše fanoušky ty nejlepší hráče svědčí o jeho vášní pro Flyers a vůli po vítězství. V tento smutný den sdílíme naše myšlenky a modlitby s manželkou pana Snidera, Lin, jeho dětmi - Craigem, Jayem, Lindy, Tinou, Sarenou a Samem a jeho vnoučaty. Pan Snider nám bude všem opravdu chybět, ale jeho duch společně s kulturou, kterou vytvořil a vštípil, bude žít s organizací Flyers navždy.“

Celým jménem Edward Malcolm Snider podlehl rakovině močového měchýře. Bývalý vlastník basketbalového týmu Philadelphia 76ers byl v roce 1988 uveden do Hokejové Síně slávy NHL, v roce 1997 také do Židovské Sportovní Síně slávy ve Philadelphii, v roce 2005 do Sportovní Síně slávy města Philadelphia a před pěti lety byl uveden také do Hokejové Síně slávy amerického hokeje. Rodákovi z Washingtonu diagnostikovali lékaři v roce 2014 rakovinu, a přestože v říjnu 2014 Snider prohlásil, že se nemoci zbavil, tak se mu vrátila a 11. dubna jí ve svém domově v městu Montecito v Kalifornii podlehl.

Together with Comcast Spectacor, we mourn the loss of Chairman and Founder Ed Snider → https://t.co/V5X6QibEO4 pic.twitter.com/vr5bVd7PEa

Philadelphia Flyers (@NHLFlyers) 11. dubna 2016