Jágr pokračuje na Floridě, s klubem podepsal roční smlouvu

05. 05. 2016, 23:44 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Sága jménem Jaromír Jágr pokračuje dál. Český veterán, který si v NHL kroutí už 22 sezón, si opět o jednu sezónu prodlužuje štaci v nejlepší lize světa, když dnes podepsal nový roční kontrakt s údajnou hodnotou 4 milióny dolarů, bonusy mu ale můžou vynést další 1.5 miliónu.

Není žádným překvapením, že čtyřiačtyřicetiletý Jágr zůstane v NHL o (minimálně) další ročník déle. Vždyť v letošní základní části byl v mladém týmu Panthers nejproduktivnějším hráčem se 66 body (27+39) v 79 utkáních, v lednu se účastnil po zvolení fanoušky Utkání hvězd v Nashvillu, a přestože ve vyřazovacích bojích vypadl s Floridou po zisku dvou asistencí v šesti duelech už v prvním kole, stále patří k špičce zámořské ligy, ve které je nejstarším aktivně hrajícím hokejistou.

„Jaromír má obrovský vliv na naše mladší hráče a je klíčovou ofenzivní posilou našeho týmu. Jsme šťastní, že ho můžeme přivítat zpátky, zatímco se pokoušíme vybudovat tým na základě zkušeností z naší letošní účasti v play off,“ uvedl v prohlášení trenér Panterů Gerard Gallant.

Olympijský vítěz z Nagana působil většinu sezóny vedle mladíků Jonathana Huberdeaua a Aleksandera Barkova, s nimiž si začali rozumět už po loňském trejdu z New Jersey a letos spolu vytvořili nejúdernější formaci Floridy, která i díky Jágrovi vyhrála Atlantickou divizi a stanovila si rekord v počtu získaných bodů (103). Jágr jde však svým mladším spoluhráčům vzorem i svojí neuvěřitelnou kondicí a pracovní morálkou, díky níž si zahraje v NHL (s velkou pravděpodobností) i ve věku 45 let.

Česká legenda, která v celkovém kanadském bodování předstihla v letošním ročníku Gordieho Howea a na druhého Marka Messiera ztrácí 19 bodů, se může v další sezóně přiblížit dalším historickým milníkům a rekordům, mezi které patří například hranice 1900 bodů, páté místo v historických tabulkách asistencí (na Paula Coffeyho ztrácí 16 nahrávek), a pokud odehraje 24 zápasů a více, tak překoná na čtvrté pozici Marka Recchiho (předtím další tři hráče) v počtu odehraných duelů v nejslavnější hokejové soutěži světa.

Jeden cíl - Stanley Cup - ovšem má Jágr v hledáčku celou svoji kariéru a rád by navázal na svůj poslední, který získal ve svém druhém ročníku v kariéře, už před dlouhými 24 lety. Tak doufejme, že se mu to třeba letos povede, ať už Floridě fandíte, nebo ne. A doufejme též, že sezóna 2016/17 nebude Jágrova poslední v NHL.