Penguins otáčejí stav série, Tampě nepomohly ani dva Palátovy body

19. 05. 2016, 05:55 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pittsburgh využil své ofenzivní síly, ve třetí třetině už možná trochu unavené Lightning zasypal třemi góly a ujímá se ve východním finále vedení 2:1 na zápasy. Výraznou měrou se na tom podílela trojice Hagelin (1+1), Kessel (1+1) a Bonino (0+1), o vítěznou brankou se pak postaral opět Sidney Crosby. Tampě nepomohl ani skvělý výkon brankáře, ani dva body Ondřeje Paláta (1+1).

TBL TAMPA BAY - PIT PITTSBURGH 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)

Pittsburgh dominoval ve většině třetího utkání finále Východní konference a po vítězství 4:2 se dostává poprvé v sérii do vedení, 2:1 na zápasy. Úvodní dvacetiminutovka gól nenabídla, střelecky však měli navrch Lightning. To v té druhé se rozjela mašina jménem Penguins. Na Andreie Vasilevskiyho vyslali hosté během druhého dějství 21 (!) střel, ovšem ujala se jediná. Z rychlého protiútoku se z dorážky po Kesselově střele trefil deset sekund před druhou sirénou Carl Hagelin. Ve třetí třetině se sice začala do hry dostávat i Tampa, ale Pittsburgh jakoby se tím gólem v závěru třetiny nabudil. I u druhého zásahu byla velmi aktivní třetí formace Pittsburghu, tentokrát zakončoval po Boninově pasu zpoza branky Kessel. Blesky však nechtěly nechat utkání tak snadno hostům, a tak už po pouhých čtrnácti sekundách snížil opět na rozdíl jednoho gólu Tyler Johnson. V podstatě ze stejného místa, ovšem v jiných situacích pak přišly další dva góly Pittsburghu, které zlomily odpor domácích. Nejprve v polovině třetí třetiny skóroval v přesilovce 4 na 3 střelou z první Sidney Crosby a o 142 sekund později z podobné pozice při normální hře přesně zamířil z dorážky Chris Kunitz. Poslední naději na vyrovnání ještě vykřesal v čase 58:16 svým čtvrtým zásahem v letošním play off Ondřej Palát, ale Matthew Murray už další puk za svá záda nepustil, což znamená, že Tučňáci půjdou do čtvrtého utkání (sobota, 02:00 SEČ) za stavu 2:1 na zápasy.

Perličky:
* Vasilevskiy sice dostal čtyři branky, ale chytal fenomenálně. Zastavil totiž 44 ze 48 střel Penguins, k výhře to jeho týmu však nepomohlo.
* Kessel si připsal už svůj 16. bod v letošních vyřazovacích bojích (7+9), a je tak třetím nejproduktivnějším hráčem letošního play off.
* Tým, který ze stavu 1:1 vyhraje třetí utkání, postoupil v historii play off v 67.3% případů (bilance 200-97).

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.