Penguins si vynutili sedmý zápas, vítězný gól dal opět Crosby

25. 05. 2016, 06:30 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Podobně jako v roce 2011, tak i v letošním souboji mezi Pittsburghem a Tampou Bay uvidíme sedm zápasů. Postarali se o to Penguins, kteří ovládli v prvních dvou třetinách šestý duel a i přes tu třetí, ve které se museli bránit, nakonec uhájili vítězství 5:2.

TBL TAMPA BAY - PIT PITTSBURGH 2:5 (0:1, 0:2, 2:2)

Až do posledního možného utkání, tedy jako loni, si budeme muset počkat na postupujícího z finále Východní konference. Lightning totiž nevyužili možnosti postoupit na domácím ledě a po porážce s Pittsburghem 2:5 je série opět srovnaná, tentokrát 3:3.

Penguins od začátku utkání bušili na obranné řady Tampy, čemuž svědči i počet střel v první třetině - 14:4 ve prospěch hostů. Do vedení se ale nejdříve dostaly Blesky, jenže gól Jonathana Drouina padl podle rozhodčích, kteří celou situaci na základě Coach Challenge Mikea Sullivana ještě jednou prohlídli, neplatil. A tak udeřili Tučňáci. Ti si ovšem na gól museli stejně jako v předchozím duelu počkat až do závěru úvodní dvacetiminutovky, když přesilovou hru 5 na 3 využil tečí Crosbyho pasu Phil Kessel. Tlak Pittsburghu neulevil ani ve druhém dějství (12:7 na střely), ovšem tentokrát se mohli fanoušci hostů radovat hned ze dvou gólů. O ten první se postaral z protiútoku přesně střílející Kris Letang a ten druhý dal šestadvacet sekund před druhou sirénou po chybě domácích v rozehrávce a skvělém průniku přes obránce Lightning kapitán Sidney Crosby, jenž prostřelil Vasilevského mezi betony. Tampa se samozřejmě nemínila takto jednoduše vzdát, a tak ve třetí periodě zavelela k vyrovnání. Pomohl jí k tomu šťastný gól Briana Boylea, jehož nahození před branku si do vlastní sítě srazil Kessel. Tentýž hráč, Boyle, se postaral o další gól, když v 53. minutě přesně trefil horní lůžek Murrayho branky. Gólman Penguins jinak chytal výborně, z 30 střel pochytal 28. Konečně slovo v tomto utkání měli nakonec stejně hokejisté Pittsburghu, kterým vrátil dvougólové vedení po bekhendovém zakončení svého brejku Bryan Rust a 54 sekund před koncem do prázdné klece Nick Bonino. Východní finále tak čeká poslední možný duel, který je na programu v pátek od 2:00 SEČ opět v Consol Energy Center.

Perličky:
* O vítěznou branku se opět postaral Sidney Crosby, který dal svůj třetí vítězný gól v této sérii. Dosud tak pokaždé platila rovnice, že aby Penguins vyhráli, tak se musí trefit Crosby.
* Tampa ve třetí třetině zavelela k vyrovnání, když na střely vyhrála 20:8, ale dva góly nestačily na to, aby se zápasem něco výrazně udělaly.
* Murray je prvním nováčkovským brankářem v klubové historii, který vyhrál v utkání, ve kterém čelil vyřazení.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.