Pittsburgh je druhým finalistou, Šustr s Palátem končí

27. 05. 2016, 05:38 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pittsburgh vs San Jose. To bude letošní finále Stanley Cupu. Rozhodlo o tom sedmé utkání finále Východní konference, ve kterém Penguins udrželi výhru 2:1 nad loňskými finalisty, Tampou Bay, a poprvé od roku 2009 si zahrají ve finále. Dvěma góly se na vítězství podílel nováček Bryan Rust, končí naopak Ondřej Palát a Andrej Šustr. V letošním ročníku NHL tak není jisté, že na Pohár si sáhne i český hráč.

PIT PITTSBURGH - TBL TAMPA BAY 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Penguins to dokázali! Tým, který v polovině prosince vzkřísil příchod kouče Mikea Sullivana, parádně zakončil sezónu a ve svých výkonech pokračuje i v play off. V prvním kole si poradil v pěti utkáních s Rangers, ve druhém zdolal vítěze základní části Washington a v tom třetím v sedmi duelech vyřadil loňského finalistu, Tampu Bay. Poté, co tým kapitána Sidneyho Crosbyho vyrovnal sérii v šestém utkání, naprosto ovládl sedmé utkání, i když na výsledku to možná poznat není.

Tučňáci ale přehrávali svého soupeře v téměř každém aspektu hry. S radostí se hrnuli do útoku, díky své rychlosti si vytvářeli šance, ale dobře hráli i do obrany, k čemuž jim jednak pomáhal dobrý a účinný forčeking, který aplikovali až do samého závěru, jednak pak skvělá obrana středního pásma a modré čáry. Tomu napovídá i počet střel na branku, vždyť Lightning vyslali na Matta Murrayho pouhých 17 pokusů, zatímco domácí na Andreje Vasilevského 39. První třetinu bychom mohli označit ještě za relativně vyrovnanou, v ní se hrálo na obě strany tak nějak podobně, ale ve druhé dvacetiminutovce přebrali iniciativu hráči Pittsburghu. Na ruského gólmana v brankovišti hostů vyslali jednadvacet pokusů, z čehož se ujaly dva.

Po necelých dvou minutách využili Penguins nepříliš dobře načasovaného střídání hostů a po rychlém přenesení hry do útočného pásma si Chris Kunitz všiml na střed najíždějícího Bryana Rusta, který z mezikruží zamířil přesně nad rameno Vasilevského. Jedním z důležitých hráčů Blesků je jednadvacetiletý listopadový rebelant Jonathan Drouin, což se potvrdilo téměř přesně v polovině zápasu. Talentovaný Kanaďan totiž dostal hodně prostoru, z pravé strany útočného pásma si to přes střed namířil na tu levou a střelou do protipohybu překonal Murrayho. Netrvalo dlouho, konkrétně přesně třicet sekund, a bylo srovnáno. Podruhé v utkání se prosadil Rust, jenž dorazil puk odražený od zadního mantinelu po Lovejoyově střele pod rameno Vasilevského. Domácí měli mnohem více příležitostí, ale žádnou další už neproměnili.

To ovšem platilo i o Tampě, které se ve třetí třetině zdaleka nedařilo vyvinout takový tlak, aby udržela domácí nějak permanentně v útočném pásmu. V úplném závěru tam sice nějaké šance byly, ale byly to spíše náhodné pokusy s úmyslem zkusit propasírovat puk pomocí nějakého odrazu až do branky než promyšlené akce. Co ale také Lightning zbývalo, Pittsburgh hrál opravdu skvěle dozadu. Na konci utkání se pak z třetího gólu radovali Penguins, ovšem branka Carla Hagelina do prázdné klece nemohla vzhledem k tomu, že se puk předtím dotkl střídačky domácích, platit. Deset sekund před třetí sirénou tak dostali příležitost k vyrovnání hosté, ovšem Penguins vyhráli vhazování a vedení i postup udrželi. Při předávání trofeje pro vítěze Východu se pak Sidney Crosby dotkl Prince of Wales Trophy, tak uvidíme, zda mu to nepřinese smůlu.

Ve finále Stanley Cupu, pátém v klubové historii (bilance 3-1), narazí na vítěze Západní konference, San Jose, první utkání je na programu v úterý v noci od 1:00 v Pittsburghu!

Perličky:
* Do sestavy Tampy se překvapivě vrátil kapitán Steven Stamkos, pro něhož to byl první zápas v letošním play off a první utkání vůbec od 31. března, a odehrál necelých 11 minut (-1, 2 střely, 2 hity). Minimálně jednou se ocitl ve velmi dobré pozici, Murrayho sice prostřelil, ale puk šel mimo.
* Bryan Rust je prvním nováčkem v historii Penguins, který dal v sedmém utkání více než jeden gól.
* Matt Murray je šestým nováčkovským brankářem v historii NHL, který vyhrál sedmý zápas, aby tak postoupil do finále Stanley Cupu. Posledním byl v roce 2006 carolinský Cam Ward.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.