Bickell a Teravainen míří do Caroliny, Chicago získává volby v draftu

15. 06. 2016, 18:30 » Přestupy - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Možná trochu nečekaná výměna (alespoň co se Teravainena týče) se udála dnes odpoledne středoevropského času. Chicago se totiž zbavuje útočníků Bryana Bickella a Teuva Teravainena a posílá je do Caroliny, která loňským vítězům Stanley Cupu na oplátku posílá volbu ve druhém kole letošního draftu a ve třetím kole draftu 2017. Blackhawks se tak pomalu, ale jistě připravují na nové smlouvy pro své další hráče v souvislosti s platovým stropem, Hurricanes naopak budují slibné mužstvo.

Ano, o Bryanu Bickellovi se napsalo hodně, mluvilo se o vykoupení ze smlouvy, ale i o výměně. Jenže se také řešilo, který tým je ochoten souhlasit s výměnou, ve které přijme hráče s 4.5 miliónovým platem, jenž v poslední sezóně odehrál v NHL pouhých 25 utkání a nasbíral v nich dvě asistence. Blackhawks tak museli přihodit ještě někoho a také přihodili - Teravainena.

Tomu se také uplynulý ročník nevydařil. Jednadvacetiletý Fin zažil skvělé loňské vyřazovací boje, když si v 18 utkáních připsal 10 bodů (4+6), a výrazně se tak podílel na zisku třetího Stanley Cupu od roku 2010. Jenže sezóna 2015/16 už pro něj tak skvělá nebyla: 13 gólů a 22 asistencí v 78 utkáních a pouhá jedna nahrávka v sedmi střetnutích v play off. Jeho výkony se kritizovaly, ale nikdo pravděpodobně nečekal, že by se tento mladý talent, jehož Blackhawks draftovali z celkového 18. místa na draftu 2012 a který byl také nominován na záříjový Světový pohár, z Windy City stěhoval.

Třicetiletý Bickell zaznamenal v 80 zápasech ročníku 2014/15 mizerných 28 bodů (14+14) a v play off s pěti asistencemi v 18 utkáních vyhořel úplně. Přitom při Stanley Cupu v roce 2013 si ve 23 střetnutích připsal solidních 17 bodů (9+8). Ani letošní ročník nezačal dobře, a tak se už v listopadu stěhoval do farmářského týmu v Rockfordu, odkud se na začátku prosince vrátil, aby tam v půlce ledna opět odešel. Poslední povolání přišlo na konci základní části, na play off pak za Chicago nenastoupil vůbec. Ve 47 zápasech v dresu farmářských IceHogs nasbíral 31 bodů (15+16), v bojích o Calder Cup přidal ve třech zápasech jednu asistenci.

[NEWS] #Canes acquire Teuvo Teravainen and Bryan Bickell from Chicago. Details: https://t.co/HBuJEHmKjN pic.twitter.com/eCsu0CN0MN

Carolina Hurricanes (@NHLCanes) June 15, 2016



„Chtěl bych jak Bryanovi, tak Teuvemu poděkovat za jejich příspěvky v organizaci Blackhawks. Oba hráče jsme jako organizace draftovali a vychovali jsme je k tomu, aby sehráli důležité role v týmech, které vyhrály Stanley Cup. Přejeme jim v jejich kariérách s Carolinou to nejlepší,“ uvedl v prohlášení generální manažer Jestřábů Stan Bowman.

Co se týče Hurricanes, tak jejich mužstvo dostává velmi zajímavou podobu. Díky výměnám Erica Staala, Krise Versteega a Johna-Michaela Lilese mají k dispozici volby v draftu, a tak jim nevadilo se nějakých zbavit. Naopak, Teravainen by mohl být v kombinaci s dalšími centry Jordanem Staalem, Eliasem Lindholmem a Victorem Raskem zajímavou akvizicí a Bickell, jenž má smlouvu ještě na další rok, by třeba mohl s Hurikány prožít nový restart.

„Tato výměna nám dovolila použít některé naše nasbírané volby v draftu, abychom vylepšili naše útočné řady a rozšířili je o dvě vítěze Stanley Cupu. Teuvo je mladý, velmi zručný hráč, který hraje stále pod nováčkovským kontraktem a který k nám přichází po své první těžké kompletní sezóně v NHL. Bryan je veterán, který zažil ve své kariéře skvělé úspěchy. Oba hráči poskytují naší organizaci více možností a flexibilitu mezi útočníky,“ stálo v prohlášení Caroliny od jejího generálního manažera Rona Francise.


HRÁČ/KOMPENZACETÝMTÝMHRÁČ/KOMPENZACE
Teuvo Teravainen
TEUVO TERAVAINEN CHI
Centr
Základní část 2015/16
GP: 78 | G: 13 | A: 22 | Body: 35
Střely: 136 | +/-: -2

+
Bryan Bickell
BRYAN BICKELL CHI
Levé křídlo
Základní část 2015/16
GP: 25 | G: 0 | A: 2 | Body: 2
Střely: 21 | +/-: -5

CHIVýměnaCARvolba ve druhém kole draftu 2016
+ volba ve třetím kole draftu 2017