Vítejte v Las Vegas, městě hříchu, hazardu a NHL!

23. 06. 2016, 19:00 » Novinky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po dlouhých měsících vyjednávání a spekulací jsme se konečně dočkali. Gary Bettman dnes oficiálně oznámil první expanzi Národní ligy v tomto tisíciletí. Organizace se rozroste o jednoho člena, Las Vegas, kde zapustí své kořeny klub, jež pravděpodobně ponese název Black Knights, tedy Černí rytíři (název a logo bychom se měli dozvědět ještě před startem nového ročníku 2016-17).

Miliardář Bill Foley, ode dneška majitel klubu NHL, musí zaplatit poplatek 500 mil. USD za založení organizace a vstup do soutěže. Prohlašuje, že celek sídlící v moderní T-Mobile Arena bude podporovat dobročinné akce v maximální možné míře (hlavně rodiny vojáků). Dá se také očekávat spolupráce s Los Angeles Kings, kteří se netají vřelými vztahy k hlavnímu městu státu Nevada, ve kterém odehráli v 90. letech zápas pod širým nebem a v září se chystají naskočit v domácím stánku budoucího týmu do exhibičních utkání na propagaci nejrychlejší kolektivní hry světa.

Rozšíření také znamená, že nás za rok čeká rozšiřovací draft a zajímavé léto mu předcházející, po kterém by mohli i velké hvězdy hájit jiné barvy. Každý klub si bude moci chránit sedm útočníků, tři beky a pouze jediného gólmana. Týmům jako Pittsburgh, s více kvalitními gólmany, tak nadělá tento speciální výběr nejednu vrásku na čele. Avšak ani Las Vegas nebude mít výběr libovolný. Musí do týmu přivést čtrnáct forvardů, devět zadáků a tři gólmany, přičemž alespoň dvacet z vybraných hráčů musí mít platné smlouvy během sezony 2017-18 a jejich platy musí dosáhnout nejméně 60% platového stropu v dané sezoně. Tým však nesmí vykoupit ze smlouvy jediného vybraného hráče až do léta 2018. Draftu se poprvé účastní roku 2017, kde bude mít v loterii stejnou šanci na výhru jako třetí nejhůře umístěný tým. V dalších kolech bude volit vždy ze třetí pozice.