Chcete Shattenkirka? Tak pošlete Larkina, vzkazují Blues do Detroitu

26. 06. 2016, 21:54 » Spekulace - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Šňůru postupů do vyřazovacích bojů sice na rekordních 25 sezón v řadě natáhli, ale jinak hráči Detroit Red Wings v play off příliš nenadchli. Tampa si s nimi podobně jako loni poradila, tentokrát jí na to stačilo pouhých pět zápasů, a ta není divu, že generální manažer Ken Holland plánuje svoji soupisku vylepšit. Vyměnit drahý kontrakt odcházejícího Pavla Datsyuka se mu už povedlo, a teoreticky si tak může dovolit i připlatit za nějakou tu posilu. O kom se v kuloárech mluví v poslední době nejvíce?

Zřejmě to bude kapitán Lightning Steven Stamkos, jenž se už za pár dní může stát nechráněným volným hráčem (UFA), pokud s ním Blesky nepodepíší do té doby smlouvu. Kromě toho se však Red Wings snaží posílit i ve svých defenzivních řadách, což nás přivádí k v poslední době často skloňovanému jménu Kevinu Shattenkirkovi, jehož agent byl trochu překvapen, že jeho klient nebyl vyměněn už během draftu.

Detroitu by se tato akvizice zcela jistě zamlouvala, pokud by v tom nebyl jeden háček. Podle zpráv od deníku Detroit Free Press totiž St. Louis požaduje od Detroitu na oplátku za sedmadvacetiletého Američana jeho krajana, osmnáctiletého útočníka a vycházející hvězdu Dylana Larkina. S autorem 23 branek a 45 bodů v 80 utkáních nováčkovské sezóny se samozřejmě Red Wings loučit nechtějí, jednou by totiž koneckonců měl být jedním z hlavních opor týmu, ale Blues zřejmě jen tak neustoupí.

Generální manažer St. Louis Doug Armstrong se Shattenkirka, jenž má na příští sezónu kontrakt s platem 4.25 miliónů dolarů, lacino vzdávat nebude. Prokázal to už během vyjednávání s Bostonem, kdy údajně žádal na oplátku několik voleb v prvních kolech draftů a útočníka Davida Pastrňáka. To GM Don Sweeney odmítl, a tak zřejmě Shattenkirk do Bruins nepůjde. Tedy minimálně v případě, že Armstrong nesleví.

Shattenkirk sice je talentovaný obránce, který umí rozehrát, ale umí být i produktivní (třikrát za sebou nasbíral minimálně 44 bodů), jenže pravděpodobně žádný tým vám nedá svoje mladé hráče či volby v draftu za hráče, který se po příští sezóně může stát nechráněným volným agentem (UFA). To zkrátka nedává smysl, a přestože hodnota rodáka z Greenwiche je na přestupovém trhu vysoká, s tak vysokou poptávkou Blues nejspíše v brzké budoucnosti neuspějí.