Dostane se Kempný do prvního týmu? Těšíme se na něj, zní ze Chicaga

05. 07. 2016, 07:45 » Češi v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Největší posilou do defenzivních řad na příští sezónu nejspíše je Brian Campbell, ale zapomínat nesmíme ani na tu druhou klíčovou. Tou je pětadvacetiletý český obránce Michal Kempný, který se v květnu upsal Blackhawks na jeden rok s platem 700 tisíc dolarů. Tato částka je vzhledem k tomu, co od Kempného generální manažer Hawks Stan Bowman čeká, poměrně malá. Bowman od něho totiž čeká velké věci.

„Chtěli jsme posílit naši obranu a Brian je jí určitě velkou součástí. Ale těšíme se také moc na Michala Kempného. Všechno je tady pro něj nové. Má za sebou jeden rok v KHL, v němž si vedl skvěle. My doufáme, že bude mít skvělý přechod i do NHL,“ prohlásil Bowman pro deník Chicago Sun-Times.

Kempný, rodák z Hodonína a dlouholetý zadák ve službách brněnské Komety, odešel do ruského Omsku na sezónu 2015/16. V ní nastoupil do 59 utkání a zaznamenal v nich 21 bodů za 5 branek a 16 asistencí. Díky svým výkonům si vysloužil nominaci na květnové MS v Moskvě, kde se stal s áčkem na dresu klíčovou součástí týmu, který vypadl ve čtvrtfinále s výběrem USA. V osmi utkáních nasbíral dvě asistence, deset trestných minut a +7 do tabulky pravdy. Už v březnu se ocitl v úvodní nominaci trenéra Jandače na záříjový Světový pohár.

Co se týče Blackhawks, tak těm po odchodu Johnyho Oduyi, jedné z klíčové postavy při zisku Stanley Cupu v roce 2015, chyběli kvalitní zadáci. Proto přivedli starého známého Campbella, jenž bude společně s Keithem, Seabrookem a Hjlarmassonem tvořit první dvě dvojice. O další dvě místa se porvou společně s Trevorem van Riemsdykem dva krajané, Michal Rozsíval a právě Kempný. Nesmíme však zapomínat ani na Erika Gustaffsona či Viktora Svedberga.

Teď ta obrana zas tak zle nevypadá, říkáte si, že? S tím souhlasí i Bowman: „Když to dáte všechno dohromady, tak naše obrana vypadá velmi, velmi silně. Nyní je to silná stránka našeho týmu.“ Nám zbývá jenom doufat, že Kempný se ve své první sezóně v zámoří ukáže v co nejlepším světle. Pomáhat s přechodem mu bude určitě jeho jmenovec Rozsíval. Tak ať se daří, Michalové!