Den, kdy Los Angeles Kings změnili mapu NHL

06. 08. 2016, 16:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V úterý uběhne přesně přesně 28 let od chvíle, kdy město andělů (spolu s Edmontonem) rozpoutalo v Národní lize obrovskou nevídanou revoluci, která naprosto změnila tvář soutěže a dala vzniknout více než deseti klubům.

Přesně 9. srpna 1988 se totiž udála pravděpodobně největší výměna v historii. Wayne Gretzky, největší hvězda ligy nejen v té době, byl prodán do Kalifornie za patnáct milionů dolarů, kterými majitel Oilers splatil dluhy, které v organizaci vznikly.

The Great One přišel na jih Spojených států a ihned se stal největší superstar. Králové z Los Angeles byli jediným klubem ligy sídlícím výrazněji na jihu. Avšak po mánii, kterou pod slavným nápisem „Hollywood“ Wayne způsobil, začalo vedení ligy věřit, že se nejrychlejší kolektivní hra světa uchytí i v jiných destinacích, ze kterých je kratší cestovat do Karibiku, než do Kanady, hokejové meky. Začaly tak vznikat kluby jako Florida Panthers, Mighty Ducks of Anaheim (dnes Anaheim Ducks) či Tampa Bay Lightning a finančně nestabilní organizace ze severu se přestěhovaly do Phoenixu, Denveru (Colorado) či Raleighu (Carolina).

Jediný hráč tak dokázal způsobit převrat na mapě NHL, která se během 90. Let změnila k nepoznání. I v současnosti má tento trejd vliv na expanzi. Liga se rozšiřuje do Las Vegas, které (na poměry USA) leží nedaleko hranic s Mexikem.