SP 2016: Češi nezvládli ani druhý zápas, postup jen teorií

20. 09. 2016, 00:09 » Review - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Česká reprezentace to už bude mít s postupem do semifinále Světového poháru velmi složité a především to nebude mít ve svých rukou. Češi totiž nezvládli ani druhé utkání na turnaji, když prohráli s Týmem Evropy 2:3 po prodloužení, a pokud chce pomýšlet na postup do dalšího kola, musí doufat ve souhru výsledků.

TÝM EVROPY - ČESKÁ REPUBLIKA 3:2 po prodloužení

Tým Evropy platil před utkáním díky výhře 3:0 nad USA ze největší překvapení turnaje a nic se na tom nezměnilo ani po dnešním utkání. Evropané byli v prvních dvou třetinách lepším týmem, byli aktivnější, dobře bránili, a přestože Čechy nedrtili tolik jako v neděli Kanaďané, měli ze hry více. Na začátku druhé třetiny dostali k dispozici dvě přesilové hry, kterým zatlačili české hokejisty, to samé předvedli na startu závěrečné dvacetiminutovky, kdy hráli dokonce přesilovku 5 na 3, skvělý zákrok vytasil proti Josimu až Mrázek.

Ve 23. minutě mohli Evropané jet sami na brankáře, za sevření puku v brankovišti od Michala Kempného nařídili rozhodčí trestné střílení, ale Mrázek si s Kopitarovým blafákem do bekhendu poradil. O osm minut později ale přesto Evropa otevřela skóre, po zmatcích před brankou Česka skóroval Zdeno Chára. Za tři a půl minuty ale bylo vyrovnáno, po rychlém protiútoku vstřelil úvodní branku ČR na turnaji z pravého kruhu Jakub Voráček.

V úvodu třetí periody si Evropané, jak již bylo zmíněno, zahráli více než minutu a půl dvojnásobnou přesilovku, Češi ji ovšem s velkým vypětím dokázali ubránit. Pak ale přišel naopak smolný moment, nevýraznou střelou Matse Zuccarella z levé strany nedokázal Mrázek zastavit a od lapačky se mu odrazila do branky. I na tento zásah stihli Češi odpovědět, v 49. minutě srovnal po odrazu od zadního mantinelu v přesilové hře Martin Hanzal. Do konce základní hrací doby už gól nepadl, a tak se šlo do prodloužení 3 na 3.

V něm měl dobrou příležitost Vladimír Sobotka, ale po střele Kempného z pravého rohu se ke kotouči dostal Zuccarello a rychlým pasem našel volného Leona Draisaitla, jenž při úniku nezaváhal a svižnou střelou překonal Mrázka. Tým Evropy tak bere dva body, a pokud se nic zásadního nestane, semifinále by ho minout nemělo. To české šance na postup už jsou naprosto minimální, ale i tak si je pojďme shrnout.

Česko musí zvítězit v posledním utkání proti Spojeným státům (pátek, 02:00 SEČ) a zároveň doufat, že Kanada oba zbývající duely prohraje v základní hrací době (proti USA - středa 02:00 SEČ, proti Evropě - čtvrtek 02:00 SEČ).