Do moře historie: Stříbrný sen města Cobalt

20. 09. 2016, 20:00 » Perličky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pokud někdy pojedete přes Trans – Canada Highway, nejdelší kanadskou silnici vedoucí od Tichomoří po Atlantik, nezapomeňte v provincii Ontario odbočit na silnici 11b. Ta vás krásnou jezerní zalesněnou oblastí zavede do malého městečka Cobalt.

Obec má v současnosti pouze něco málo přes tisíc stálých obyvatel. Avšak ještě před jedním jediným stoletím byla v rozkvětu. Ve městě se těžilo stříbro, peníze se hrnuly a Silver City, jak se Cobaltu přezdívalo, hrálo nejlepší hokejovou ligu světa té doby, NHA, jejíž kluby bojovaly o Stanleyův pohár. Ve Sportovním paláci, pro tři a půl tisíce diváků (v té době šlo o velký stadion), se tehdy proháněli Stříbrní Králové, jak byl celek pojmenován, v červeno-tmavomodro-bílých dresech.

Organizace byla založena roku 1906 a svou pětiletou existenci zahájila v Timiskaming Professional Hockey League. Tu o tři roky později, se slavným Art Rossem v sestavě, po kterém je pojmenována trofej pro vítěze kanadského bodování NHL, Silver Kings vyhráli a následně se stali, spolu s Haileybury Comets, členy slavnější a bohatší Národní hokejové asociace. Zde stihli odehrát pouze jednu sezonu, ve které si během dvanácti ligových zápasů připsali čtyři výhry, osm proher a se skóre 79:104 se umístili na čtvrtém místě tehdy osmičlenné ligy.

Poté však klub, stejně jako Haileybury, nezvládl finanční nároky soutěže a na další sezonu se stal opět členem TPHL. Ta se však roku 1911 rozpadla a s ní zanikl i klub v Cobaltu. Město těžilo stříbro až do 30. let minulého století, ovšem nikdy již nedosáhlo takové slávy jako v letech 1910 a 1911. Silver Kings tak byli symbolem moci města, po jejich zániku se začala stahovat i mračna nad samotnou obcí. V současnosti je Cobalt známí jako “nejvíce historické město v Ontariu” (stříbrné doly a železnice zde stojí dodnes) a výletu do něj rozhodně nebudete litovat, i přestože je jeho stříbrný sen již dávno zapadlý prachem.